COFIB

Campanya de fotoprotecció 2022

L'ASSOCIACIÓ ESPANYOLA CONTRA EL CÀNCER I EL COL·LEGI DE FARMACÈUTICS RECORDEN LA IMPORTÀNCIA DE PROTEGIR-SE ADEQUADAMENT DEL SOL

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears han reprès, després de dos anys d'aturada a causa de la pandèmia per Covid-19, la campanya conjunta de prevenció de càncer de pell. El principal factor de risc de la malaltia és l'exposició a la radiació ultraviolada.

El 2021 hi va haver 130 nous casos de melanoma a les Balears i 16 persones van morir a causa d'aquest tumor. La importància del melanoma rau en el seu ràpid augment en països desenvolupats des dels anys 50 i que aquest augment està relacionat directament amb l'exposició solar per motius estètics i de lleure; al voltant del 81% dels casos es localitzen a països desenvolupats. A les Balears, la incidència dels diagnòstics de càncer de pell se situa en cinquena posició després del càncer colorectal, de mama, pròstata i pulmó.

El Dr. Reyes ha subratllat la importància de mantenir una correcta protecció solar i de la cura de la pell: “Utilitzar protector solar adaptat al fototip de pell i evitar estar al sol durant períodes prolongats, especialment a les hores centrals del dia (entre les 12 hores i les 16 hores), pot reduir el risc de desenvolupar càncer de pell; especialment en persones amb pells sensibles el fototipus cutani de les quals és baix”.

Per la seva banda, Antoni Real, president del COFIB, destaca el compromís dels farmacèutics amb la fotoprotecció solar dels ciutadans, amb la distribució des de les farmàcies de 65.000 fulletons amb consells sobre prevenció solar. A més, va explicar que “és molt important consultar el farmacèutic en cas de prendre alguna medicació ja que hi ha alguns fàrmacs fotosensibilitzants que poden crear reaccions adverses. També cal preguntar al farmacèutic en casos especials com ara nens, embarassades o persones grans, que han d'augmentar les precaucions a l'hora de prendre el sol”.

Aina Bordoy, vocal de dermofarmàcia del COFIB va insistir en la necessitat d’evitar l’exposició solar a les hores centrals del dia, utilitzar fotoprotecció també en els dies ennuvolats, i aplicar-lo almenys mitja hora abans de l’exposició al sol, a més de renovar l’aplicació cada dues hores. La vocal també recordà la necessitat d’utilitzar ulleres de sol homologades, capell i fotoprotector labial i no oblidar-se de posar-se crema darrere les orelles, nas i peus.

Finalment va explicar que en casos especials, com nins, dones embarassades, ancians o persones que prenen medicació, s’ha de consultar el farmacèutic, que ajudarà a seleccionar el fotoprotector més adequat per a cada cas o tipus de pell.

Concurs de dibuix infantil sobre Fotoprotecció Solar

En el marc d'aquesta campanya de prevenció, l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears i el COFIB han organitzat la segona edició del concurs de dibuix infantil sobre fotoprotecció solar que té com a objectiu involucrar nens i pares en el paper que juga la protecció solar cura de la salut i la prevenció del càncer de pell.

El concurs està dirigit a escolars entre 5 i 10 anys, dividits entre tres categories per edat, i el termini per presentar els dibuixos s'estendrà fins al 15 de maig. El primer premi serà un viatge a Port Aventura per a dues persones, -en col·laboració amb Fundació Port Aventura i Viajes Es Freus-; el segon premi, un val de 40 euros bescanviable per material de la papereria Folder Palma; i el tercer premi, dues entrades per al Palma Aquarium.

Amb aquesta iniciativa es vol conscienciar els més petits sobre la importància d'aplicar-se protector solar almenys mitja hora abans de posar-se al sol i repetir l'aplicació cada dues hores i després de sortir de l'aigua, utilitzar ulleres de sol per protegir els ulls, evitar exposar-se al sol les hores centrals del dies -entre les 12.00 i les 16.00 hores- i fer servir fotoprotector i roba adequada durant les activitats a l'aire lliure, també en dies ennuvolats.

Com detectar senyals d'alarma del càncer de pell i prevenir-ne l'aparició

El càncer de pell és una malaltia maligna produïda per la divisió i creixement descontrolat de les cèl·lules que la formen, amb capacitat per envair els teixits i estructures sanes del voltant i, en alguns casos, altres òrgans a distància. Hi ha diversos tipus de càncer de pell, entre els quals destaquen els melanomes i els carcinomes.

Tant als carcinomes com als melanomes, el principal factor de risc implicat en la seva aparició són les radiacions solars (fonamental en els carcinomes) sobretot les de tipus B (UVB) i les de tipus A (UVA), per això resulta fonamental protegir-se adequadament, sobretot durant l'època estival, quan els índexs de radiació són més elevats.

Els melanomes són el tipus de càncer cutani menys freqüent, encara que en els darrers anys s'està registrant un augment de manera considerable. Es desenvolupen sobretot en persones de pell i ulls clars amb dificultat per bronzejar-se i que han patit cremades solars. Igualment, l'exposició puntual, excessiva i intermitent al sol es relaciona amb la seva aparició, preferentment a zones no exposades al sol habitualment, com l'esquena o les cames.

A més de l'acció de les radiacions solars, el risc que una persona té de patir un melanoma augmenta amb l'existència d'antecedents familiars o personals d'aquest tumor, la presència a la pell de més de 50 o 60 lunars, el patiment de cremades solars amb butllofes durant la infància i l'adolescència i l'edat avançada.

Com que solen presentar lesions molt característiques, un senyal d'alarma és que segueixin la regla de l'A (asimetria), B (vores irregulars, “bordes” en castellà), C (color variat), D (diàmetre més gran de 6 mil·límetres) i E (evolució i canvi d'aspecte ). Davant d'una lesió que presenti alguna d'aquestes característiques, o si es produeixen canvis en les taques, crostes o úlceres ja existents, cal consultar amb el dermatòleg com més aviat millor.

D'altra banda, els carcinomes són els tumors més freqüents de l'ésser humà i apareixen sobretot a partir dels 50 anys, principalment en persones exposades al sol de forma crònica, com a treballadors a l'aire lliure. Amb gran freqüència, les lesions es localitzen a la cara, el coll i les mans. Davant l'aparició de qualsevol alteració, lesió nova o canvi d'alguna ja existent, cal consultar amb el dermatòleg.

Les alteracions que es produeixen a la pell, pel fet que és un òrgan superficial, poden ser detectades amb facilitat. Per això, l'autoexploració de la pell és un mètode important a l'hora de diagnosticar com més aviat millor un càncer. És recomanable realitzar una autoexploració a tota la superfície corporal, incloent el cuir cabellut, cada tres mesos.

Material editat (distribució a les farmàcies): 

Cartell A3

Flyers amb consells de prevenció solar