COFIB

Informació bàsica sobre la hipotèrmia

  Hipotèrmia

 

CGCOF       

 

L'ona de fred que està patint Espanya, juntament amb la possibilitat de quedar-nos aïllats a causa de les condicions climatològiques, ens obliga a extremar les mesures per a evitar una hipotèrmia.

 

La hipotèrmia consisteix en el descens perillós de la temperatura corporal, per sota de 35º. La hipotèrmia ocorre quan el cos perd més calor del que pot generar i generalment és causada per una prolongada exposició al fred. Entre les persones amb majors probabilitats d'experimentar hipotèrmia estan les persones majors i els més joves, els malalts crònics, les persones desnutrides, les excessivament cansades i les que estan sota els efectes de l'alcohol o les drogues.

 

Les causes més comunes que poden provocar hipotèrmia són romandre a l'aire lliure a temperatures molt baixes, usar robes humides durant molt temps quan el fred és extrem o submergir-se en aigües a temperatures molt fredes. Els símptomes solen començar lentament, i a mesura que la persona desenvolupa hipotèrmia, les seves habilitats per a pensar i moure's sovint es van perdent lentament. De fet, és possible que la persona amb hipotèrmia no sigui conscient de la necessitat de tractament mèdic d'emergència. A més, s'incrementa la probabilitat de sofrir congelació.

 

Els símptomes de la hipotèrmia són confusió, somnolència, debilitat i pèrdua de coordinació. A més la pell es posa pàl·lida i freda, disminueix el ritme respiratori i la freqüència cardíaca. Finalment es produeix un tremolor incontrolable. Si la persona que pateix hipotèrmia no rep tractament adequat, es pot presentar letargia, parada cardíaca, xoc i coma. La hipotèrmia pot arribar fins i tot a ser mortal en casos extrems.

 

Davant un cas d'hipotèrmia els primers auxilis són de summa importància. Si la víctima està inconscient, s'han d'examinar les vies respiratòries i la circulació, i si fos necessari s’ha de realitzar la respiració artificial. Ha de dur-se a la persona a un àrea amb temperatura ambient i cobrir-la amb flassades calentes, a més cobrirem el cap i el coll per a ajudar a retenir la calor corporal. L’objectiu principal és escalfar a la víctima. De ser necessari, s'ha d'usar el cos d'un mateix per a ajudar-la a escalfar-se. S'han d'aplicar compreses tèbies en el coll, pit i engonal. Si la persona afectada d'hipotèrmia està alerta i pot empassar amb facilitat, li donarem líquids dolços i calents, no alcohòlics, que ajudin amb el procés d'escalfament. Finalment és necessari romandre amb la víctima fins que arribi l'ajuda mèdica.