COFIB

Aftes Bucals

Les aftes bucals són un trastorn comú, que sovint és objecte de consulta a l'oficina de farmàcia. La lesió típica és una úlcera en la mucosa de la boca, localitzant-se normalment a la superfície interna de les galtes, llavis, part inferior de la boca, paladar i llengua. Apareix com una erosió amb costats de color roig inflamats i zona central blanquinosa o groguenca. Les aftes són normalment arrodonides o ovales, planes o en forma de cràter. Habitualment tenen entre 3 i 5 mil·límetres de diàmetre, i de vegades algunes poden formar una altra més gran. Les aftes de mida superior a 10 mil·límetres solen deixar cicatriu i tarden més a curar.

 

Les aftes són més freqüents en les dones, en joves i adults i són rares després dels 50 anys. En el 70% dels casos no és possible trobar la causa de les aftes, encara que poden estar implicats factors com al dèficit de ferro, de vitamines o àcid fólic; l'al·lèrgia a aliments, l'estrès i els trastorns emocionals. També les aftes poden ser la manifestació d'una malaltia subjacent o una reacció adversa a medicaments. Els traumatismes repetits sobre la mucosa de la boca provocats per dentadures mal adaptades, aparells d'ortodòncia o càries, poden ocasionar aftes.

 

Les aftes es classifiquen segons la seva mida i forma. Les menors fins a 10 mil·límetres de diàmetre i les més grans quan sobrepassen els 10 mil·límetres. Les aftes poden ser úniques o múltiples i esporàdiques o recurrents en el temps. Els pacients de més de 50 anys o menys de deu, els que tenen aftes més grans o recurrents que no curen en 10 dies han de remetre's al metge. També han de ser avaluats mèdicament aquells que presenten uns altres símptomes, unes altres malalties o estiguin en tractament. Cal recomanar la visita al dentista a tots els pacients amb aftes que tenguin caries, dentadures postisses, aparells d'ortodòncia o problemes en la masticació.

 

El tractament de les aftes pretén alleugerir el dolor, facilitar la curació i prevenir l'aparició de nous brots. Amb aquesta finalitat, existeixen una sèrie de mesures higièniques recomanables com a evitar els aliments calents, els àcids, les espècies, les salses picants, l'alcohol i el tabac. La neteja suau de la mucosa mitjançant rentades amb sèrum fisiològic també és útil. Els medicaments sense recepta indicats en el tractament de les aftes inclouen entre altres anestèsics locals, antisèptics, antinflamatoris i analgèsics. En elegir el tractament se sol considerar en primer lloc si les aftes són úniques i accessibles, permetent l'aplicació local de pastes protectores; o inaccessibles, o múltiples, i en aquest cas normalment es recorre a col·lutoris o pastilles per dissoldre a la boca.

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell  l’assessorarà sobre aquestes i d’altres qüestions relacionades amb la salut. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

CGCOF/COFIB

Articles de 2022