COFIB

La vista cansada és el problema visual més freqüent

  

La vista cansada és el problema visual més freqüent

La presbícia, més coneguda com “vista cansada”, afecta al 40% de la població, podent-se considerar el principal problema visual de la població.

La presbícia és la pèrdua progressiva del poder d'enfocament del cristal·lí relacionada amb l'edat, i que ocasiona dificultat per a veure els objectes propers. És, per tant, una condició fisiològica i no patològica.

Presbícia és una paraula derivada del grec que significa “ull vell”.

El poder d'enfocament de l'ull, que depèn de l'elasticitat inherent del cristal·lí, es perd gradualment amb el procés d'envelliment. Això provoca una disminució gradual de la capacitat de l'ull per a enfocar els objectes que es troben a poca distància. L'edat d'aparició més freqüent és entre els 40 i els 50 anys d'edat, quan es comença a situar el material de lectura a una major distància per a poder-lo enfocar millor.

Els principals símptomes en la vista cansada són:

  • Fatiga ocular
  • Mals de cap
  • Dificultat per a veure de prop al llegir, escriure o cosir
  • Necessitat de major il·luminació per a veure nítidament
  • Necessitat de llevar-se les ulleres per a poder veure de prop
  • Dificultat per a enfocar d'un objecte a un altre

Aproximadament als 65 anys, els ulls han perdut gairebé tota l'elasticitat necessària per a enfocar de prop, però encara es pot llegir amb l'ajuda de la prescripció apropiada. Tanmateix, és molt possible que sigui necessari mantenir els materials de lectura a una distància major, amb més llum i amb lletres més grans.

Si pateix algun d'aquests símptomes, acudeixi al oftalmòleg o pregunti al seu farmacèutic. Ell li assessorarà convenientment sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb la salut i el medicament. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

Articles de 2019