COFIB

Campanya de vacunació 2010 contra la grip

 

Campanya de vacunació 2010 contra la grip

El 15 d’octubre ha començat la campanya de vacunació de la grip estacional 2010-11 a les Illes Balears. La campanya s’extendrà fins al dia 30 de novembre i es desenvoluparà en els centres de salut d’Atenció Primària de les Illes Balears. 
Per la grip estacional, el Servei de Salut de les Illes Balears distribuirà enguany 150.000 dosis a Mallorca, 20.000 a Eivissa i Formentera, i 15.000 a Menorca.

Enguany hi haurà només una sola vacuna, que inclou tots els tipus de virus de la grip, inclòs el de la nova grip A. Les persones interessades a vacunar-se, poden dirigir-se al seu centre de salut o cridar al telèfon de cita prèvia del Servei de Salut: 902.079.079. 
L'anterior campanya de vacunació antigripal va tenir característiques especials ja que, a més de la vacuna contra la grip estacional, es va realitzar una segona vacunació contra el virus de la nova grip A. Els resultats globals del passat any són els següents: 
Població de risc 
Durant la campanya contra la grip es vacunaran de manera gratuïta totes les persones que s’inclouen dins dels grups de risc, a les quals se’ls recomana especialment la vacunació, ja que poden patir complicacions greus.: 
- Els majors de 65 anys. 
- Les persones residents en institucions geriàtriques o clíniques. 
- Adults i nins amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, cardíac, insuficiències respiratòries i asma, entre d’altres. 
- Nins i adults amb diabetis i malalties renals. 
- Persones immunodeprimides. 
A més dels grups habituals, s'incorporen nous grups de persones als que es recomana específicament la vacunació per persistir la circulació del nou virus de la grip A: 
- Pacients afectes d'obesitat mòrbida. 
- Malalts afectes d'algun tipus de deterioració cognitiva (Síndrome de Down, demències, etc...). 
- Dones embarassades: Habitualment es recomanava la vacunació en embarassades a partir del segon trimestre però enguany s’amplia esta recomanació durant tot l'embaràs ja que segueix en circulació el nou virus nH1N1. Cal destacar que la vacunació de les mares protegeix també als nounats. 
-Serveis essencials per a la comunitat: Així mateix es recomana la vacunació a aquells grups que poden transmetre la grip a persones dels grups de risc, com el personal sanitari, personal de residències de gent gran i de residències de discapacitats, cuidadors de malalts amb patologia crònica o persones que conviuen amb ells, i aquells que ofereixen o treballen en serveis de resposta ràpida de la comunitat (policia, bombers, protecció civil). 
- Persones que viatgin a països afectats per la grip aviar, així com les que treballin a granges avícoles, també segons el criteri de la OMS i de la UE. 

Articles de 2019