COFIB

Ús prudent dels antibiòtics

La campanya "Antibiòtics: pren-te'ls seriosament" ha estat desenvolupada com a part de les accions del Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics (PRAN), promogut pels Ministeris de Sanitat i Agricultura i coordinat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), amb l'objectiu de conscienciar els ciutadans sobre els riscos associats a l'ús imprudent d'aquests medicaments en persones i animals.
El missatge principal d'aquesta campanya se centra en el perill que representa per a la salut de tots l'autoconsum d'antibiòtics, un comportament que contribueix al desenvolupament de bacteris resistents i compromet greument l'eficàcia dels antibiòtics en el tractament de les infeccions d'origen bacterià.

 

Resistència als antibiòtics: un risc per a la salut de tots

La resistència als antibiòtics és la capacitat dels bacteris de combatre l'acció d'un o diversos antibiòtics. Els bacteris s'han tornat resistents com a conseqüència de l'ús inadequat o incorrecte dels antibiòtics, que inclou comportaments com l'autoconsum d'aquests medicaments sense la recepta d'un metge o la utilització d'antibiòtics sobrants per tractar infeccions per virus com la grip o el refredat.
 

Ara per ara, el desenvolupament de bacteris resistents als antibiòtics constitueix una de les amenaces més serioses per a la salut pública; els bacteris multiresistents causen 25.000 morts a l'any a Europa. Al voltant de 2.800 persones moren cada any a Espanya per aquest motiu. A més, aquest problema genera una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros a la Unió Europea.
 

Si seguim consumint antibiòtics al ritme actual, Europa podria patir un retrocés a l'era anterior als antibiòtics, quan una infecció bacteriana normal i corrent, com una pneumònia, podia suposar la mort del pacient. Tots som, per tant, responsables d'aquest problema i tots podem contribuir també a la solució.
 

Contribueix al fet que els antibiòtics continuïn funcionant
1. Recorda que usar-los incorrectament representa un risc per a la salut de tots
L'ús inadequat dels antibiòtics en persones i animals pot fer que els bacteris es tornin resistents a futurs tractaments.

2. Pren antibiòtics només quan te'ls recepti el metge
Segueix sempre les seves recomanacions sobre quan, com i durant quant de temps usar-los. Completa el tractament prescrit i, si sobren, no els guardis ni els comparteixis amb altres persones.

3. No oblidis que no són eficaços contra refredats ni grips
Els antibiòtics només són eficaços per a combatre infeccions bacterianes, no curen infeccions causades per virus. No són analgèsics i no alleugen el dolor ni la febre.

4. El veterinari de la teva mascota és qui decideix el seu tractament
Segueix sempre els seus consells i no mediques a la teva mascota amb els antibiòtics que tens a casa. L'automedicació també és perillosa per als animals.

En el marc d'avenços del Pla Nacional enfront de la Resistència als Antibiòtics (PRAN), que el Ministeri de Sanitat ha llançat una aplicació per consultar el consum d'antibiòtics, la primera d'aquestes característiques que es desenvolupa a Espanya. Es tracta d'una eina informàtica que permetrà conèixer en temps real les xifres exactes de consum d'antibiòtics a Espanya, tant en l'àmbit hospitalari com en el d'Atenció Primària. Hi podrà realitzar-se per àmbit, any i / o tipus d'antibiòtic. Aquesta aplicació estarà disponible a la pàgina web de l'PRAN:

http://www.resistenciaantibioticos.es/es - Mapa de consumo

 

Infografia CGCOF
 

Articles de 2015