COFIB

Vacunar-se abans de viatjar

Els farmacèutics recorden la necessitat de vacunar-se abans de viatjar a països amb risc

Els farmacèutics iniciaran una campanya dirigida a la població per recordar la necessitat de vacunar-se abans de viatjar a països amb risc

El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, en el cas de la nostra comunitat,  ha llançat un nou pla d'acció per afavorir la formació dels farmacèutics en l'àmbit de la vacunació, promovent la informació a la població a través de les oficines de farmàcia. Amb aquest objectiu s'ha creat un nou espai a Portalfarma.com, que recull tant informació científica dirigida als farmacèutics, com informació divulgativa destinada a la població. S'inclou també informació oficial d'interès de les autoritats sanitàries, així com dels laboratoris comercialitzadors.

En el marc d'aquest pla i coincidint amb els mesos estivals, s'ha llançat la primera acció dirigida a millorar el coneixement dels ciutadans sobre la vacunació abans de viatjar a determinats països o regions. Per això s'ha creat una infografia, disponible a Portalfarma.com, que respon a preguntes com quan he de vacunar-me, on he d'acudir, quines vacunes es recomanen abans de viatjar a determinats països i quins són obligatòries, etc. Així mateix, s'ha elaborat un informe tècnic-farmacèutic sobre la "Vacunació del viatger", que aprofundeix en les malalties i vacunes més freqüents abans de viatjar a països amb riscos.

Consells abans de viatjar

Abans de realitzar un viatge internacional, cal acudir a un centre especialitzat en Viatges Internacionals i Medicina del Viatger. Aquesta consulta s’ha de produir com a mínim 4-8 setmanes abans de l'inici del viatge, ja que moltes de les pautes de vacunació o quimioprofilaxi requereixen d'aquest temps per ser efectives.

Els professionals d'aquests centres administren les vacunes obligatòries i recomanables, fan suggeriments i prescriuen quimioprofilaxi en funció de les característiques del viatge, les particularitats del viatger, la disponibilitat de profilaxi o tractament per a cada malaltia en destí, l'accés a serveis mèdics i els riscos per a la salut pública associats. En aquests centres de vacunació, una vegada que ens hagin vacunat ens expediran el certificat de vacunació que hem de portar amb nosaltres durant el viatge. És obligatori presentar-lo en països on la vacuna de la Febre Groga és requisit obligatori.

Així mateix, els consells previs al viatge s'han de fer de manera individualitzada tenint en compte la destinació, l'època de l'any, el tipus de viatge que es va a realitzar, els requisits d'entrada al país i l'estat epidemiològic actual de la destinació, així com la informació sobre el seu estat de salut (immunització actual, malalties cròniques, situació fisiològica, possibles al·lèrgies, etc.)

 

Articles de 2013