COFIB

Síndrome postvacacional

Després d'algunes setmanes de vacances, la tornada al treball pot implicar un estat d'apatia i ansietat, amb símptomes similars als d'un trastorn depressiu.


  El cansament, la falta de motivació, la dificultat per a concentrar-se i l'ansietat, són els principals símptomes del que es coneix avui dia com “síndrome postvacacional”.

 

En ocasions, aquests símptomes similars als d'un quadre depressiu, s'acompanyen també de falta d'apetit, dolors musculars, tristesa i irritabilitat. La causa, la falta d'adaptació a l'activitat laboral després de finalitzar les vacances, sobretot en els casos en els quals les persones han estat de vacances en un entorn distint a l'habitual, o en els quals la incorporació al treball s'ha realitzat de manera brusca, sense un període de transició.

 

No obstant això, el fet de desconnectar del treball durant les vacances, és una de les solucions principals per a tornar a la vida quotidiana amb les forces suficients. Els símptomes no solen durar més de 10-15 dies, que és un temps que pot considerar-se com raonable perquè l'organisme s'adapti de nou al ritme diari.

 

S'ha observat que la “depressió postvacacional” es presenta amb major freqüència en la població menor de 40 anys. Hi ha algunes recomanacions per a evitar aquests símptomes postvacacionals:

 

q         Incorporar-se al treball a poc a poc.

 

q         Motivar-se amb reptes a curt termini i no estresar-se intentant solucionar tots els problemes el primer dia.

 

q         Pot ser aconsellable guardar algun dia lliure per a solucionar assumptes personals, repartir les vacances i evitar els dies “d'operació tornada”. D'aquesta manera, podem reduir la sensació d'aclaparament i preocupació.

 

q         Els experts recomanen iniciar nous projectes quan tornem de les vacances.

 

q         Consultar a un professional sanitari si els símptomes no remeten en dues setmanes. Com sol ocórrer en moltes ocasions, el millor remei és la prevenció. Una solució és anar incorporant-se a la rutina a poc a poc. Acostumar-se als horaris i dietes és important, tant en adults com en nens, un col·lectiu especialment sensible a la volta de les vacances.

 

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell li informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

Articles de 2013