COFIB

Campanya "Pa cada dia"

 

Deu raones per les que no hem d’abandonar el pa a la nostra dieta diària

  Les farmàcies de les Illes Balears informaran de la importància del pa en el marc d’una alimentació saludable

§  Els experts recomanen un consum diari de pa entre 220 i 250 grams.  

§  Dr. Josep A. Tur, vocal d’Alimentació del COF de les Illes Balears i Catedràtic de Fisiologia de la Universitat de les Illes Balears: “Els farmacèutics hem de ser conscients del paper que realitzam com a prescriptors d’hàbits saludables i conscienciar la població de la importància de no abandonar el pa en una dieta sana i equilibrada ”.

§  Dra. Marcela González-Gross, professora de Nutrició i Esport de la Universitat Politècnica de Madrid: “Malgrat els seus nombrosos beneficis nutricionals, el consum de pa ha baixat per mor de la seva immerescuda fama de què engreixa”.

  Palma de Mallorca, 12 de maig de 2011. A partir d’avui, tots els habitants de les Illes Balears que s’acostin a la seva farmàcia habitual podran conèixer de primera ma els beneficis que té el pa sobre la salut. Conscient del paper indiscutible que el col·lectiu farmacèutic compleix com a prescriptor d’hàbits saludables per a la societat, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears no ha dubtat a col·laborar amb la Campanya Pan Cada Día, promoguda per Incerhpan, per tal de distribuir a les més de 400 farmàcies de les Illes Balears uns 42.000 tríptics amb informació nutricional sobre el paper fonamental del pa en el marc d’una alimentació saludable.

  Aquest acord ha estat presentat avui a la séu del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) en unacte on hi foren presents Francesca Vives i Amer, Consellera de Comerç, Indústria i Energia del Govern de les Illes Balears, Antoni Real, President del COFIB, Dr.Josep A. Tur, vocal d’Alimentació del COFIB i Catedràtic de Fisiologia de la Universitat de les Illes Balears, Josep Magraner, gerent de l’Associació de forners i pastissers de les Illes Balears, i la Dra. Marcela González-Gross, professora de Nutrició i Esport de la Universitat Politècnica de Madrid, que ha impartit la conferència “Redescubrir el pan: una necesidad nutricional”.

 L’objectiu d’aquesta iniciativa és tractar de conscienciar la població de la importància del consum del pa en el marc d’una dieta sana i equilibrada. En els darrers anys, el pa ha estat objecte de moltes especulacions sense fonament científic, com ara les falses creences que relacionen el seu consum amb patir sobrepès i obesitat, el que ha contribuït a que moltes persones hagin optat per reduir o fins i tot suprimir-lo de les seves dietes, augmentant així el risc de patir desequilibris a la seva alimentació.  

En el tríptic s’exposen les raons per les que el pa no ha d’apartar-se de la dieta. Entre d’altres, pel seu gran valor nutricional com a font d’hidrats de carboni complexos, fibra, vitamines i minerals, així com per la seva escassa aportació de greix. També s’assenyala el seuprotagonisme en l’alimentació dels pobles al llarg dels anys com a pilar de la Dieta Mediterrània i la seva ubicació a la base de la Piràmide de l’Alimentació, a més de la gran varietat de textures i sabors i la versatilitat de l’oferta, adaptada a hipertensos, celíacs o diabètics.

  El Dr. Josep A. Tur ha subratllat la importància d’aquesta iniciativa per la responsabilitat que tenen els farmacèutics pel que fa a la salut de la població, ja que, “moltes de vegades, el farmacèutic és el primer professional sanitari al que acudeix el pacient i du a terme un important paper com a prescriptor d’hàbits saludables. Per això, hem de conscienciar de la importància de no abandonar el pa en l’alimentació diària, ja que seu altíssim valor nutricional garanteix una dieta sana i equilibrada”.

 Incloure una ració de pa a les diferents menjades contribueix a equilibrar la dieta i a garantir el compliment dels objectius nutricionals estipulats en el marc d’una dieta saludable. Per això, els experts recomanen un consum diari entre 220 i 250 grams. A més d’hidrats de carboni complexos, importants per al nostre organisme en general i cervell en particular, el pa aporta altres nutrients essencials com vitamines del grup B, o minerals com el fòsfor i el calci, encarregats de la formació d’ossos i dents. També és molt important el seu alt contingut enfibra, ja quela seva carència suposarà l’aparició de patologies com l’estrenyiment, malalties cardiovasculars o càncer, així com la seva escassa aportació de greix.

 La Dra. Marcela González-Gross, professora de Nutrició i Esport de la Universitat Politècnica de Madrid, recorda que, “malgrat els seus nombrosos beneficis nutricionals, el consum de pa ha baixat per mor de la seva immerescuda fama de què engreixa, per això és necessari que els ciutadans tinguin la màxima informació i així desterrar falses creences com aquesta. En esta tasca el farmacèutic és un gran aliat, per ser un professional que es comunica de forma directa i oberta amb el pacient i per l’alto nivell d’acceptació i confiança que tenen els seus consells”.

 Les xifres de consum de pa a les Illes Balears no compleixen amb les recomanacions nutricionals dels experts. Les llars de les Illes Balears consumiren en 2009 una mitjana de 30,6 kg de pa, segons dades del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí (MARM), una xifra molt inferior als 70-80 kg que es consumirien si es complís la recomanació de consum diari de 220 grams.

 

  1. El pa és un dels pilars de la Dieta Mediterrània, consumit des de l’Antiguitat. Mai no s’ha qüestionat el seu gran valor nutricional.
  2. El pa, juntament amb altres derivats dels cereals, es troba a la base de la piràmide de l’alimentació.
  3. El pa proporciona hidrats de carboni complexes, proteïnes, minerals, vitamines i fibra (sobre tot a la varietat de pa integral)
  4. Els experts recomanen consumir entre 220 i 250 grams de pa al dia repartits en els diferents àpats. Fins i tot a dietes d’aprimament s’aconsella consumir-ne 100 grams.
  5. A etapes com la infància i la adolescència és aconsellable que se’n consumeixi, sobre tot, als esmorzars, esplais i berenars, ja que afavoreix un major rendiment escolar.
  6. El pa és un aliment sense quasi bé greix i no està justificada la seva fama en el control del pes, ni pot relacionar-se amb els problemes d’obesitat.
  7. El pa, sobre tot integral, te un gran efecte saciant pel seu alt contingut en fibra.
  8. El pa és un aliment econòmic de fàcil digestió y masticació.
  9. L’entrepà pot ser una alternativa perfecta a les menjades ja que, a més de oferir els beneficis nutricionals del pa, conté l’aportació nutricional dels ingredients que l’acompanyen.
  10. En el mercat hi ha una gran varietat de textures i sabors per a satisfer tots els gusts, fins i tot varietats adaptades a celíacs, hipertensos, etc.

 Pan Cada Día

 La campanya Pan cada día és una iniciativa promoguda pel sector espanyol del pa, a través de la interprofessional INCERHPAN, que té com a objectiu frenar i invertir el descens en el consum de pa detectat en els darrers anys. Un dels objectius més importants de la Campanya és fomentar la investigació científica que promogui i/o consolidi l’evidència existent sobre el consum de pa i els seus beneficis sobre la nutrició i la salut de la població, en el marc de la nostra Dieta Mediterrània.

Per a més informació:

Campaña Pan cada día: Secretaría Técnica y de Comunicación: Ángela Gómez --> 913846749

Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears: Llorenç Gost Caldés, Cap de comunicació col·legial --> 971 22 88 88 EXT. 4