COFIB

Els farmacèutics incideixen en la importància de protegir-se adequadament del sol

• El 2023 es van diagnosticar a les Illes Balears 138 nous casos de melanoma de pell

Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Melanoma, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) i l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears van presentar la campanya conjunta de prevenció de càncer de pell, en què s'incideix en la importància de protegir-se adequadament del sol.

L'any 2023, es van diagnosticar a les Illes Balears 138 nous casos de melanoma de pell; en concret, 72 casos en homes i 66 en dones. "És un tipus de càncer altament prevenible si es prenen mesures de protecció solar com evitar l'exposició a les hores de màxima intensitat, aplicar-se el fotoprotector abans d'exposar-se al sol i repetir adequadament l'aplicació, mantenir-se sempre hidratat i utilitzar altres elements com ulleres, gorra, roba… per protegir-se adequadament en les activitats a l'aire lliure”, ha destacat el president de l'Associació, el Dr. José Reyes.

Per la seva banda, Antoni Real, president del COFIB, destaca el compromís dels farmacèutics en la fotoprotecció solar dels ciutadans, amb la distribució des de les farmàcies de 56.000 fulletons amb consells sobre prevenció solar. A més, va explicar que “és molt important consultar el farmacèutic en cas de prendre alguna medicació ja que hi ha alguns fàrmacs fotosensibilitzants que poden crear reaccions adverses. També cal preguntar al farmacèutic en casos especials com ara nens, embarassades o gent gran, que han d'augmentar les precaucions a l'hora de prendre el sol”.

A continuació podeu descarregar-vos el material amb els consells en prevenció solar:

Cartell de la campanya

Fulletons (castellà, català i anglès)

Aina Bordoy, vocal de dermofarmàcia del COFIB va insistir en la necessitat d'evitar l'exposició solar a les hores centrals del dia i utilitzar fotoprotector també els dies ennuvolats, a més d'aplicar-ho almenys mitja hora abans d'exposició al sol, i renovar l'aplicació cada dues hores. La vocal també va recordar la necessitat de fer servir ulleres de sol homologades, gorra, fotoprotector labial i no oblidar posar-se crema darrera de les orelles, nas i peus.

El càncer amb més creixement

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de càncer de pell creixen més ràpidament que qualsevol altre tipus.

A Espanya s'estima que es van diagnosticar 20.392 nous càncers de pell en total l'any 2023, segons les estimacions de l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, cosa que representa una mica més d'un 8% (8,21%) del total dels càncers diagnosticats aquest any.

D'altra banda, segons dades de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), aquesta xifra d'incidència ha augmentat aproximadament un 40% en els darrers 4 anys.

Tot i això, també és el tumor més prevenible i, quan es detecta i tracta a temps, té bon pronòstic. Per això, cal incidir en la importància d'aplicar mesures de prevenció, així com consultar amb el dermatòleg davant de qualsevol alteració per detectar a temps aquells lunars o taques que puguin resultar sospitosos.

Concurs de dibuix infantil sobre 'Protecció Solar'

A més de les carpes informatives, les dues entitats han convocat la quarta edició del concurs de dibuix infantil sobre 'Protecció Solar'. L'objectiu és involucrar la població infantil en el paper important que juga la protecció solar en la cura de la salut i la prevenció del càncer de pell. Aquest concurs està dirigit a escolars d'entre 6 i 12 anys i el termini per presentar els dibuixos a qualsevol oficina de farmàcia és el proper dia 31 de maig.

Els concursants opten a regals fantàstics: el primer premi és un viatge a València per a dues persones i quatre entrades a l'Oceanogràfic de València, cortesia de Viatges Kontiki i la Fundació Oceanogràfic; el segon premi és un val regal de 60 euros a la Casa del Llibre, i el tercer premi consisteix en un lot de material escolar valorat en 40 euros de Papereria Folder Palma.

El 10 de juny el jurat anunciarà el nom dels guanyadors i el lliurament de premis s'organitzarà la setmana del 17 de juny.

A continuació adjuntem el còmic amb les bases del concurs