COFIB

Els farmacèutics recorden la importància de protegir-se del sol

NOTA DE PRENSA  

 

 

Els farmacèutics balears recorden a la població la importància de protegir-se bé de les radiacions solars

  • Els farmacèutics recomanen protegir-se correctament de les radiacions UV-A, UV-B i de la radiació IR-A.
  • La campanya consta d’un simulador de fotoenvelliment

Palma de Mallorca, 26 de maig de 2010.- El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) ha presentat la campanya “Fotoprotecció 2010: el teu Farmacèutic t'informa”, organitzada pel Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, a través de la Vocalia Nacional de Dermofarmàcia, en col·laboració amb Ladival. L'objectiu de la campanya és augmentar el coneixement de la població sobre els avanços en fotoprotecció que es produeixen, així com incidir en la importància d'una correcta protecció solar de cara a preservar i mantenir la salut de la pell. A l'acte de presentació han acudit el president del COFIB, Antoni Real i el Vocal de Dermofarmàcia del COFIB, Tomàs Muret.

Segons va exposar el President del Col·legi de Farmacèutics, Antoni Real, “és important conscienciar i recordar a la societat la necessitat de protegir-se correctament de les radiacions solars, ja que tenen una repercussió directa en la salut de la pell”. La campanya “Fotoprotecció 2010: el teu Farmacèutic t'informa” presenta dues fases de desenvolupament. Una és la formació específica en fotoprotecció dels professionals farmacèutics inscrits en la campanya i una segona etapa presentada en el dia d'avui dirigida a la població general.

La campanya “Fotoprotecció 2010: el teu Farmacèutic t'informa” consta també d'una carpa en la qual s'informa als ciutadans sobre la importància que té per a la salut de la pell protegir-se adequadament de les radiacions ultraviolada A (UV-A), ultraviolada B (UV-B) així com de les radiacions infraroig-A (IR-A). “No només les radiacions ultraviolades A i ultraviolades B són perjudicials per a la pell. També les radiacions infraroig-A afecten de forma nociva a la pell, principalment perquè penetren fins a la hipodermis”, va assenyalar Tomàs Muret, vocal de Dermofarmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Balears.

Simulador de fotoenvelliment

La Unitat Mòbil consta d’un simulador de fotoenvelliment que permetrà als ciutadans que s'acostin comprovar l'aspecte de la seva pell deu anys més tard, en cas que no s'hagués protegit correctament del sol durant aquest temps. Així mateix, en la unitat mòbil, els ciutadans seran atesos i assessorats per professionals farmacèutics, que informaran personalment sobre quin és la millor protecció solar a seguir en funció de del seu fototipus i tipus de pell que tingui.

Durant la campanya “Fotoprotecció 2010: el teu Farmacèutic t'informa” es distribuiran també fullets explicatius -s'han editat 160.000 fullets- amb recomanacions en Fotoprotecció, orientades tant a la població adulta com infantil.

El portal de l'Organització Farmacèutica Col·legial, http://www.portalfarma.com/,  ha creat també, en el context de la campanya, un espai específic sobre Fotoprotecció. En aquest espai, tot el material informatiu de la campanya, tant els cartells, els fullets explicatius, com el calendari del recorregut de la unitat mòbil, estarà a la disposició dels ciutadans.

Dades incidència

Tenir cura de la pell és un factor que molta gent no té en compte, però que és essencial a l’hora de prevenir patologies com el melanoma. El risc de patir un càncer de pell es redueix al 80% si no s’ha sofert cap cremada solar abans dels 18 anys, ja que l’estat de la pell és el resultat de l’acumulació de les agressions rebudes al llarg de la vida, fet que ens obliga a conèixer i extremar les mesures fotoprotectores.

Segons les darreres dades aportades des del Consell General de Col·legis Oficials d’Espanya, a les Illes Balears es diagnostiquen una mitjana de 30 casos per any de melanoma invasiu (13 homes i 17 dones), que ve a ser entre 3 i 4 casos per cada 100.000 habitants (homes o dones). Cada vegada es diagnostiquen més lesions pre-malignes (melanomes que es denominen “in situ”), en bona part a causa de les campanyes de diagnòstic precoç i també a la introducció de noves tècniques per a diagnosticar-los.

Cada any moren 5 homes i 4 dones a Mallorca a causa d'un melanoma. En canvi, el càncer de pell no melanoma (espinocelulars i vasocelulars) és més freqüent a Mallorca: es diagnostiquen entre 700 i 750 cada any i són més freqüents en homes (uns 400 homes i unes 330 dones). A pesar que alguns registres de càncer no recullen aquests últims tipus, les taxes de Mallorca per a aquests càncers són de les més altes del món (90 casos nous per cada 100.000 homes i 60 per cada 100.000 dones).

La mortalitat per aquest tipus de càncer, a pesar que proporcionalment és més baixa que la deguda al melanoma (entre un 1% i un 2%), i donada la seva altíssima freqüència, arriba a comptabilitzar 7 casos entre els homes i 5 entre les dones, superant a la del melanoma en xifres absolutes. En el cas de Menorca i Eivissa, encara que no es disposen de dades oficials, s’estima que es diagnostiquen un 10% dels càncers que es detecten a l’Illa de Mallorca.

Consells sobre prevenció solar

Fotogaleria de l'acte

Articles de 2010