COFIB

XIV Jornades de Psoriasi 2010 al COFIB

L’associació d’afectats de psoriasi, Acció Psoriasi, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, celebrarà el proper dia 1 de juny les XIV Jornades de Psoriasi 2010, a la ciutat de Palma.

Aquesta jornada informativa tendrà lloc a la seu del COFIB, a partir de les de les 18.00 hrs, i està adreçada tant als farmacèutics i personal sanitari interessat com als pacients afectats per psoriasi o els seus familiars.

L’entrada a la jornada és lliure i gratuïta, i limitada a la capacitat de la sala. Per acudir és necessària la inscripció a través del telèfon 932 804 622 o el correu electrònic psoriasi@pangea.org, o mitjançant el formulari d’inscripció que podeu trobar a la pàgina http://www.acciopsoriasi.org/.

La malaltia

Pel que fa a la psoriasis, és una malaltia de la pell que té un important component hereditari. El símptoma més típic és un excessiu grossor i duresa de la pell en certes zones, que produïx l'aparició d'unes taques blanques o platejades en mans, colzes, peus i genolls. Amb menor freqüència apareixen també en el rostre i en altres parts del cos.

Aquestes taques poden picar i desprenen de vegades unes escates blanques quan es freguen. No solen donar-se altres símptomes, pel que és més un problema estètic que una malaltia greu. No obstant això, en certs pacients s'acompanya amb una inflamació i dolor molt intens de les articulacions. Encara que, no hi ha símptomes greus en la majoria dels pacients, el pitjor és potser el rebuig social que produïx i les depressions que tenen alguns d'aquests pacients. No obstant, no és una malaltia contagiosa. 

La psoriasis és una malaltia crònica, encara que la majoria de les vegades les taques gairebé no es noten. En ocasions es produeixen crisis en les quals les taques augmenten de grandària i de grossor. Aquestes crisis solen produir-se per estrès, fred, cops, infeccions, cremades solars o per alguns medicaments. La psoriasis es pot confondre amb altres malalties com la dermatitis seborreica, eccemas o el lupus, pel que requereix un diagnòstic mèdic especialitzat.

És molt rara la curació total d'aquesta malaltia. Com a molt, podem tractar els atacs aguts. Per a això s'usen cremes o pomades amb fàrmacs que eliminen l'excés de pell. En els casos més severs, es recorre a fàrmacs administrats per via oral, molt més agressius, que són capaços d'induir en alguns pacients efectes adversos de certa consideració.

En cas que la psoriasis afecti al cuir cabellut, existeixen en la farmàcia locions i xampús que poden ajudar a disminuir els símptomes. A més, és útil prendre banys amb plantes com la civada, que elimina la picor i ablaneix les crostes seques que apareixen en la psoriasis. En la psoriasis es recomana als pacients que prenguin moderadament el Sol, ja que aquest augmenta els efectes positius dels medicaments utilitzats en el tractament. A pesar d'això, no han d'exposar-se excessivament al Sol, ja que les cremades poden produir-los brots aguts. Per tant, han d'usar cremes solars amb un factor de protecció alt.

Finalment hem de recordar que en la Psoriasis és important saber que certs medicaments poden intensificar els símptomes. Així ocorre amb alguns usats per a la hipertensió, per a les depressions o amb certs antibiòtics. El pacient ha d'avisar sempre al seu metge que pateix aquesta malaltia perquè no li prescrigui aquests medicaments. En qualsevol cas, i sigui el que sigui el tipus de medicaments que va a utilitzar, informi d'això al farmacèutic.

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell l’informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb els medicaments. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

Articles de 2010