COFIB

Campanya de fotoprotecció 2018

Consulta el teu farmacèutic a l’hora de protegir-te del sol

El sol té una gran importància per a la salut, però prendre-ho de forma inadequada pot provocar càncer de pell. Així de directe era el missatge que els farmacèutics del COFIB i els responsables de la AECC transmeteren als mitjans que acudiren a la inauguració de la Campanya Balear de Fotoprotecció 2018. Per això, és fonamental saber protegir-se adequadament del sol, conèixer el fototip de la nostra pell i quina és la protecció solar que es necessita. Alguns càncers de pell creixen molt ràpidament, de manera que el diagnòstic precoç és clau per a la curació.

Aquests foren els principals missatges que els farmacèutics del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears i de laboratoris Avène explicaren a les diferents carpes instal·lades per l'AECC Balears a les quatre illes. També es realitzaren tests individuals de melanina i es proporcionaren mostres gratuïtes del fotoprotector més adequat a cada ciutadà que s’acostà a les carpes.

SuperprotecThor, l’heroi de la fotoprotecció

La pell té memòria i, per això, és de vital importància que la població infantil conegui les conseqüències negatives d'una exposició inadequada al sol. En aquesta campanya, l'encarregat de donar els consells de prevenció als més petits ha estat SuperprotecThor, el nostre nou superheroi qui, caracteritzat com el fotoprotector dels pòsters de la campanya, va acompanyar al president del COFIB, Antoni Real i el vocal nacional d' dermofarmàcia, Tomás Muret, juntament amb Javier Corté a la presentació de la campanya de prevenció de càncer de pell que realitzen les dues entitats a totes les Illes Balears i que va tenir lloc en el matí del dia 21 de maig a la Plaça de la Porta Pintada de Palma.

Pel president del COFIB, Antoni Real, aquest tipus de campanyes són imprescindibles per conscienciar la societat sobre la necessitat de prendre el sol amb precaució. "En una comunitat com la nostra, i més en aquesta època de l'any, prendre el sol és una cosa pròpia de la nostra cultura que, però, hem de fer amb seny. Posar-se el fotoprotector més adequat segons el nostre tipus de pell és essencial ", va explicar el president.

Per la seva banda, el president de l’AECC Balears va insistir en "la importància de prendre el sol de manera adequada. El sol és beneficiós per a la salut si s'adapta al biotip de pell, però si no pot convertir-se en el factor de risc més important dels identificats per desenvolupar càncer de pell, especialment el melanoma. La tendència va en augment en el món occidental i la nostra Comunitat no és una excepció ", va explicar Cortés.

Consells per prendre el sol amb seny

Per evitar riscos es poden seguir els següents consells bàsics:

- Evita prendre el sol entre les 12 i les 16 hores.

- Utilitzar el fotoprotector adequat per a cada tipus de pell.

- Aplicar fotoprotector generosament, mitja hora abans de l'exposició. Renovar l'aplicació cada dues hores. Sense oblidar darrere de les orelles, nas i peus.

- Utilitzar ulleres de sol adequades, gorra o barret, samarreta i barra de llavis.

- Beure molta aigua per compensar la deshidratació.

- En casos especials: nens, embaràs, persones grans, augmentar les precaucions.

- Si prens medicaments fotosensibilitzants, tens al·lèrgia al sol o un gran nombre de pigues, extremar les precaucions.

- Després de l'exposició, rehidratar la pell amb una dutxa d'aigua tèbia i tractar-la amb productes específics per evitar l'envelliment cutani.

- Cal protegir-se exactament igual els dies ennuvolats o encara que s'estigui sota un para-sol.

- Recordar que les cremes bronzejadores no protegeixen del sol.

Per a Tomàs Muret, vocal de dermofarmàcia del COFIB i nou vocal nacional, "és molt important consultar el farmacèutic en cas de prendre alguna medicació ja que hi ha alguns fàrmacs fotosensibilitzants que poden crear reaccions adverses. També cal preguntar al farmacèutic en casos especials com nens, embarassades o persones grans, que han d'augmentar les precaucions a l'hora de prendre el sol ".

Sol i càncer de pell

El càncer de pell és una malaltia maligna produïda per la divisió i creixement descontrolat de les cèl·lules que la formen, amb capacitat per envair els teixits i estructures sanes de l'entorn i en alguns casos, a altres òrgans a distància.

Encara que es generalitzi parlant de càncer de pell, hi ha diversos tipus entre els quals destaquen de manera clara els melanomes i els carcinomes cutanis.

En tots dos tipus, el principal factor de risc implicat en la seva aparició és una sobreexposició a la radiació ultraviolada, ja sigui natural - sol - o artificial - cabines de bronzejat. A la pell, aquestes radiacions són capaces de produir mutacions en el material genètic (ADN) de les diferents cèl·lules que componen la pell i impedir la seva reparació, iniciant-se així el procés de la carcinogènesi o formació d'un càncer.

Senyals d'alarma

El càncer de pell es manifesta de múltiples formes, de manera que si apareix qualsevol tipus de lesió a la pell (taques, crostes, nòduls, úlceres) o es produeixen canvis en les ja existents (creixement, variacions de color o forma, sagnat, picor), s'ha d'acudir al dermatòleg.

Els melanomes solen presentar unes lesions molt característiques, conegudes per la regla de l'A, B, C, D, E:

A: Asimetria

B: Bordes irregulars

C: Color variat

D: Diàmetre major de 6 mm.

E: Evolució (canvi d'aspecte)

Les carpes sobre la prevenció de càncer de pell s'han realitzat el 21 de maig a Palma, 22 a la Universitat dels Illes Balears, 23 a Ciutadella, 24 a Eivissa, 25 a Formentera, 28 a Manacor i finalment el 29 de maig es va realitzar a Alcúdia.

Material editat per a la campanya de fotoprotecció:

Fulletons amb els consells sobre fotoprotecció (català, castellà, anglès)

Articles de 2018