COFIB

El COFIB, premi a una de les millors iniciatives de la farmàcia

 

El COFIB, premi a una de les millors iniciatives de la farmàcia

 

El premi, atorgat per la publicació nacional Correu Farmacèutic, reconeix un estudi sobre el grau d'hidratació de la pell dels ancians. Aquest estudi demostra la major eficàcia de la crema amb urea en la hidratació de la pell dels ancians, enfront de cremes hidratantes normals.

 

COFIB

 

Cada any, la publicació sanitària nacional “Correo Farmacéutico” reconeix la labor diària d'aquelles persones, institucions o empreses que amb la seva aportació han ajudat a millorar el món de la farmàcia, l'atenció farmacèutica i la salut al llarg del 2009. En aquesta ocasió, un estudi del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears ha estat reconegut com una de les Millors Iniciatives de la Farmàcia de l'Any en l'apartat d'Atenció Farmacèutica i Educació Sanitària. Concretament ha estat per l’ Estudi del grau d'hidratació de la pell dels ancians que ha desenvolupat el COF de Balears, en col·laboració de Laboratoris La Roche Posay i la residència balear Fontsana.

 

Hidratació de la pell

 

Amb la intenció d'identificar els processos que influeixen en la sequedat cutània dels majors i avaluar l'efectivitat de la urea en el procés de rehidratació, la Vocalia de Dermofarmàcia del COF de Balears, amb el suport de La Roche-Posay, ha realitzat un estudi amb cent persones de més de 70 anys ingressades en la residència balear Fontsana.  

La hidratació diària de la pell és crucial per al manteniment d'unes característiques adequades de la mateixa. En el cas de la pell de l'ancià, la rellevància d'aquest factor es veu incrementat per les característiques especials d'aquest pacient.  

La xerosis o sequedat cutània que sol caracteritzar la pell dels ancians és conseqüència de la pèrdua d'equilibri entre el contingut d'aigua de l'estrat corni i els lípids superficials epitelials, a més dels efectes de les agressions externes, l'aparició de certes patologies o l'administració d'alguns medicaments.

 

Resultats de l'estudi

 

Segons els resultats, al grup al qual se li va aplicar una crema hidratant amb un 5 % d’urea, el problema de la sequedat va millorar en tots els casos a partir de les tres setmanes de tractament. Els resultats van ser significativament millors als trobats en aquelles persones que només havien estat hidratades amb altre producte sense contingut d’aquest principi actiu.

 

L'eficàcia d'hidratació de la crema amb urea en les diferents pells es va avaluar després de 4 setmanes de tractament. Els resultats, mostrats només pels tipus de pells seca i molt seca, mostren el paper definitiu de la urea per afavorir el procés de rehidratació de la pell anciana. Així mateix, es pot observar que un 20% dels pacients que presentaven pell seca al principi de l'estudi, van finalitzar el mateix amb la pell normal. Aquest valor suposa un 50% més d'eficàcia de la crema hidratant amb urea, en comparació de la crema de control. En el cas de pells molt seques, el percentatge de pacients que van finalitzar l'estudi amb pell seca va ser del 60% per a la crema de urea i d'aproximadament el 35% per a la crema de control.

Articles de 2010