COFIB

DIA MUNDIAL DEL FARMACÈUTIC

 

Els 1.273 col·legiats del COFIB celebren el dia mundial del farmacèutic

 

"El farmacèutic, el teu aliat en salut", és el lema d’aquesta edició que se celebrà el passat dia 25 de setembre

El divendres 25 de setembre se celebra el Dia Mundial del Farmacèutic, organitzat per la Federació Internacional Farmacèutica (FIP), que enguany, sota el lema de "El farmacèutic, el teu aliat en salut", vol destacar el paper que juguen els farmacèutics com a aliats dels pacients, però també de molts d’altres col·lectius com la resta de professionals sanitaris, amb els qui col·laboren en la seva tasca assistencial.

El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, Antoni Real Ramis, va animar tots els farmacèutics de Balears "a celebrar aquesta data" des de la Farmàcia Comunitària i des d'altres moltes àrees professionals com la Distribució i Indústria, la Farmàcia Hospitalària i els Centres d'Atenció Primària, la Salut Pública o la Docència i Investigació, entre d'altres.

Ús responsable

En el cas de la Farmàcia Comunitària, on treballen el 69% dels farmacèutics col·legiats, el president va destacar la gran labor que realitzen aquests professionals sanitaris assistint cada dia a més de 40.000 persones. A més, el president del Col·legi va repassar alguns exemples d'aliances dels farmacèutics amb l'administració sanitària Balear, en línia amb el lema del Dia Mundial, com la implantació de la Recepta Electrònica o diferents activitats de Salut Pública.

La Professió Farmacèutica a les Illes Balears

A les Illes Balears en l'actualitat hi ha 1273 farmacèutics col·legiats, dels quals 885 desenvolupen la seva tasca professional a qualcuna de les 436 farmàcies. Però a més, hi ha molts altres àmbits on treballen aquests professionals. Així, al voltant de 63 farmacèutics treballen en l’Anàlisis Clíniques, 25 a la Farmàcia Hospitalària, 24 en l'Administració i 11 a la Distribució Farmacèutica. A més, un gran nombre de farmacèutics treballen entre la Investigació i Docència (6), l'Alimentació (19), l'Òptica (17), la Dermofarmàcia, la Salut Pública o l'Ortopèdia, entre d'altres. El perfil del llicenciat en farmàcia és femení - ja que representen el 65% de col·legiats - i més de la meitat tenen menys de 46 anys.

La Farmàcia a Espanya

La Farmàcia Comunitària continua essent la sortida professional que aglutina més farmacèutics, en concret a les 21.854 farmàcies espanyoles hi treballen el 86,8% dels col·legiats en actiu. Una de les característiques distintives de la Farmàcia espanyola és la seva distribució, ja que gràcies a criteris geogràfics i demogràfics recollits en la legislació, es garanteix que el 99% de la població disposi d'una farmàcia allà on viu. Espanya és un dels països europeus que menys habitants té per farmàcia, uns 2.200 l'any 2010, lluny de països com Suècia amb més de 10.000 habitants per farmàcia o Dinamarca amb 17.000 o el Regne Unit amb 5.000 habitants de mitjana.

Tota la informació sobre el Dia Mundial del Farmacèutic està disponible al portal de l'Organització Farmacèutica Col·legial portalfarma.com.

 

Articles de 2015