COFIB

Mareig al viatjar

Entorn del 14% dels espanyols es mareja quan viatja, sobretot amb cotxe, autobús i vaixell. Per a evitar les nàusees i els vòmits, molts pacients modifiquen els seus hàbits a l'hora de desplaçar-se.


La cinetosi, o mareig al viatjar, és una sensació transitòria caracteritzada per nàusees, vòmits, suors fredes i altres símptomes, produïts pel moviment (cotxe, autobús, vaixell, etc) Per a determinar la postura i situació del cos, el cervell combina informació visual, de l'oïda i dels receptors de músculs i articulacions.

 

Normalment aquestes informacions concorden, però si això no ocorre, pot aparèixer mareig. En el cas d'una persona que llegeix en el seient d'un cotxe, els seus ulls, fixos en el llibre, diuen a l'organisme que està en repòs. La informació tàctil de les cames, ho confirma, no obstant, amb les acceleracions i desacceleracions repetitives, la percepció de l'oïda és contrària.

 

La cinetosi tendeix a remetre a les 36-72 hores de l'exposició al moviment, ja que l'organisme s'adapta. La ingestió recent de menjar, especialment de lactis o d'aliments rics en sal, proteïnes o calories, augmenta el risc el risc de mareig. Un excés de fred o de calor i la mala ventilació (fums, monòxid de carboni, vapor...), també faciliten el procés.

 

El mareig rarament afecta als nens petits, però a partir dels dos anys d'edat la sensibilitat augmenta substancialment. Així, el mareig al viatjar amb cotxe apareix en el 58% dels nens d'entre dos i dotze anys. A partir d'aquesta edat, la tendència al mareig torna a disminuir, encara que alguns adults segueixen sofrint aquest problema al llarg de tota la seva vida. Els ancians també solen sofrir-lo amb més freqüència.

 

Alguns consells útils per a millorar la cinetosi:

 

q         No s'ha de menjar durant les hores anteriors al viatge.

 

q         Evitar prendre alcohol o fumar, abans i durant el viatge.

 

q         Procurar que existeixi una ventilació adequada i evitar les olors desagradables.

 

q         Evitar els estímuls visuals (com llegir, jugar a videojocs...).

 

q         Limitar els moviments del cap; això pot aconseguir-se amb ajuda d'un reposacabezas.

 

q         Situar-se en els llocs del vehicle de mínim moviment; això és en la part central en vaixells i avions, en el lloc del copilot en cotxes i cap a davant en l'autocar.

 

q         Mantenir-se ocupat, per exemple parlant.

 

q         Dormir, evita el mareig.

 

q         Per a algunes persones que viatgen amb vaixell és útil evitar fixar la vista sobre les ones o altres objectes en moviment, així com sortir a la coberta per a respirar aire fresc.

 

En la farmàcia existeixen medicaments que eviten l'aparició de mareig cinètic. Tots els medicaments utilitzats tenen en comú que habitualment solen produir somnolència. En alguns pacients això pot resultar útil, ja que el somni pot fer menys desagradable el viatge. No obstant, cal tenir en compte que aquests medicaments afecten a la capacitat de conduir.

 

No ho oblidi : Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell li informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.