COFIB

Informació sobre alimentació saludable

Alimentació saludable

 

Amb l'inici del nou any és habitual proposar-se nous objectius en la nostra vida quotidiana. Entre ells destaquen els propòsits de fer exercici amb regularitat i millorar els nostres hàbits alimentaris. Lluny de les dietes agressives, el seguiment d'una dieta equilibrada, com és la Dieta Mediterrània, proporciona molts beneficis per a la salut, científicament provats. L'alimentació per si sola explica aproximadament la meitat de les causes de mort prematura en la població, relacionades amb malalties cardiovasculars, determinats tipus de càncer, la malaltia d’Alzheimer i altres trastorns, fins i tot els del sistema immune.

 

La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària és la responsable de l'elaboració de la Piràmide de l'Alimentació en el nostre país, la qual, des de fa anys, s'ha convertit en la principal referència del nostre país en matèria nutricional, com una fórmula gràfica i senzilla d'integrar tots els aliments propis de la nostra dieta d'una forma racional i saludable. El compliment d'aquesta Piràmide podria suposar una eina adequada per al manteniment de la salut i la prevenció de la malaltia.

 

Realitzar com a mínim cinc menjars diàries, incorporar una àmplia varietat d'aliments, planificar amb temps quin tipus d'aliments necessitem i en quina quantitat, respectar les normes bàsiques de prevenció en la cuina i seguir les pautes de la nova Piràmide de l'Alimentació Saludable són alguns dels consells que proposa la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, composta per diferents professionals de la salut entre els quals es troben farmacèutics.

 

La Piràmide mostra en la base els aliments que han de ser ingerits diàriament com són els derivats dels cereals i patates, verdures, hortalisses, fruites, llet i derivats lactis i oli d'oliva. Altres aliments, concretament llegums, fruits secs, peixos, ous i carns magres, s'han de prendre alternativament diverses vegades a la setmana. Finalment i en la cúspide de la piràmide, s'aconsella moderar el consum de carns grasses, pastisseria, brioixeria, sucres i begudes refrescants. A més es recomana ingerir com a mínim dos litres d'aigua diaris i la realització de, almenys, 30 minuts d'activitat física.

 

No ho oblidi: pregunti sempre al seu farmacèutic, ell li informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb la salut i el medicament.

Articles de 2010