COFIB

Els farmacèutics balears es formen per oferir SPD als pacients

Els farmacèutics balears s'acrediten per preparar SPD per als pacients

  

• El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears i Mylan impartiren un programa de formació a més de 50 farmacèutics de Balears

 

• L'ús del Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD) millora el control del pacient i facilita el compliment del tractament

 

• Segons l'OMS, només el 50% dels pacients polimedicats segueixen correctament el tractament

  

Palma, 29 de setembre de 2014.- El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) i la companyia farmacèutica global Mylan han impartit un curs a farmacèutics de Balears per oferir formació prèvia al personal que intervindrà en la prestació del servei de Sistema personalitzat de Dosificació (SPD). Aquest sistema consisteix en un blíster preparat per la farmàcia on es col·loquen els diferents comprimits, càpsules, etc ordenats per preses i dies de la setmana, per evitar confusions i facilitar el compliment del que prescriu.

 

L'objectiu del SPD és facilitar el compliment terapèutic dels pacients crònics polimedicats, ajudant a minimitzar el risc de sobredosi o oblits, que poden comprometre la salut del pacient. Les oficines de farmàcia podran oferir aquesta eina de seguiment als seus pacients.

 

Segons l'OMS, en els països desenvolupats el compliment del tractament per part dels pacients amb malalties cròniques és de només el 50% i el compliment és encara molt menor en els països en desenvolupament. Aquesta és la principal causa que no s'obtinguin tots els beneficis que els medicaments poden proporcionar als pacients i el malbaratament de recursos assistencials.

 

Javier Anitua, director general de Mylan Espanya, assenyala que "el farmacèutic té un paper fonamental com a professional de consulta tant per a la prevenció de malalties com per al correcte ús dels medicaments. Per això, des de Mylan posem a la seva disposició l'SPD, una eina d'atenció farmacèutica per millorar el compliment farmacoterapèutic, minimitzar errors o oblits de les preses i facilitar l'administració de la medicació. Estem convençuts que el paper del farmacèutic és fonamental com a garant del medicament i del control de l'adherència terapèutica dels pacients, de manera que l'SPD és una eina excel·lent per a aquests professionals".

 

Des del COFIB, el president, Antoni Real va explicar que el curs "ha tingut una gran acollida entre els professionals de les Illes Balears, i servirà sens dubte per millorar l'atenció que els farmacèutics de les Balears oferim als usuaris de les oficines de farmàcia, facilitant el compliment terapèutic i incrementant la qualitat de vida dels pacients crònics polimedicats".

 

L'objectiu de la formació és involucrar els farmacèutics comunitaris en la promoció de la salut i prevenció de la malaltia a través de l'Atenció Farmacèutica Comunitària. Els farmacèutics comunitaris es formen en l'ús de l'SPD a través d'un procediment normalitzat de treball. 

 

Al llarg del programa de formació es va aprofundir en els requeriments i requisits tècnics de l'oficina de farmàcia per dispensar aquest nou servei, el consentiment informat, les directrius, i els procediments normalitzats de treball per poder dur a terme aquest servei. També s'abordaren en profunditat conceptes importants com les causes de l'incompliment farmacològic i l'eina del SPD per millorar l'adherència al tractament, al costat de situacions especials i les diferents eines existents.

 

 

 

Articles de 2014