COFIB

L'aparició de la menopausa se situa en els 47,8 anys i el 42% de les dones balears presenta sobrepès o obesitat

L'aparició de la menopausa se situa en els 47,8 anys i el 42% de les dones balears presenta sobrepès o obesitat

Així es desprèn d'una enquesta realitzada per farmàcies de balears en dones en edat climatèrica en el marc de la campanya Plenufar 5

L'inici de la menopausa a les Illes Balears se situa en els 47,8 anys i les dones en aquesta etapa de la vida presenten sobrepès o obesitat en un 42% dels casos. Així es desprèn d'una enquesta duta a terme en farmàcies de tot Espanya, amb la participació de les farmàcies de Balears i que ha revelat també el 76% de les balears en edat menopàusica no segueix la dieta mediterrània i el que el 12% té problemes de salut alts o severs, com a presència de símptomes vasomotors - sufocacions o sudoració entre d'altres -, a més de sequedat a la pell, retenció de líquids o problemes de son. Aquests són alguns de les dades presentades aquest matí en el marc del Pla d'Educació Nutricional pel Farmacèutic 5, centrat en l'educació nutricional en la menopausa.

L'estudi, que a nivell autonòmic es tracta d'una mostra qualitativa, destaca la gran tasca que han dut a terme les farmàcies balears "assessorant les dones que han acudit a la farmàcia en hàbits dietètics i estils de vida saludables que ajudin a mantenir un bon estat de salut. "Tot això ha estat possible, ha recordat gràcies al potencial en tasques de Salut Pública que té la xarxa de farmàcies i els farmacèutics.

Sobrepès i obesitat

El vocal d'Alimentació del Col · legi Oficial de Farmacèutics, Josep Tur Marí ha presentat les principals conclusions de l'estudi assenyalant en primer lloc que l'edat d'aparició de la menopausa a les Illes Balears se situa en els 47,8 anys, mentre que al conjunt de Espanya és en els 49,3 anys, i que el sobrepès i l'obesitat constitueixen un "problema de primer ordre en la nostra societat, i especialment entre les dones en etapa perimenopàusica i postmenopàusica, arribat al 42% de les enquestades, i a Espanya al 48,3% ".

Tot i que el 46% reconeix prendre suplements i complements nutricionals - calci i / o vitamina D, fitoestrògens, entre d'altres - per prevenir l'aparició de símptomes associats a la menopausa, la majoria d'aquestes, el 76%, no segueix la dieta mediterrània, malgrat els beneficis demostrats que pot tenir en aquesta etapa de la vida. Per al vocal d'Alimentació, Josep Tur, aquest és un fet a corregir, ja que una correcta alimentació i uns hàbits de vida saludables ajuden a evitar un gran nombre de dones contraure osteoporosi, reumatismes, malalties psiquiàtriques, etc. i per tant contribuiran a millorar les seves condicions de salut.

El tabaquisme és present al 22% de les dones que van declarar ser fumadores i un 14% exfumadores, el 34%, van reconèixer patir alguna patologia crònica, destacant la hipertensió arterial en un 18% dels casos. Quant a la qualitat de vida un alt percentatge de dones tenia una valoració subjectiva del seu estat de salut bona, tot i que el 12% presentaven un nivell alt o sever de símptomes de la menopausa. Els símptomes que amb més percentatge es van notificar com severs van ser la sequedat de pell, l'insomni i la retenció de líquids.

Plenufar 5 ha estat reconeguda com a activitat d'interès sanitari pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i acreditada amb 6 crèdits per Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de la Comunitat de Madrid

Sobre Plenufar

Fa aproximadament dues dècades que el Consell General de Farmacèutics, a través del seu Vocalia d'Alimentació, responent a la inquietud i responsabilitat sanitària i social dels farmacèutics, es va involucrar en l'educació nutricional de la població, amb l'objectiu de millorar la seva salut i qualitat de vida. Per aquest motiu, l'any 1992 es va posar en marxa el primer Pla d'Educació Nutricional a la població, Plenufar, en què 3.000 farmacèutics van formar a mestresses de casa. Posteriorment es va desenvolupar l'any 2000 Plenufar II dirigit a escolars d'edats compreses entre 10 i 14 anys. L'any 2005, Plenufar III, en el qual es va assessorar i va valorar l'estat nutricional dels grans. I, finalment, el 2009 es va desenvolupar Plenufar IV, triant a les dones en estat preconcepcional, embarassades i mares lactants.

 

Articles de 2014