COFIB

El consum moderat de cervesa pot tenir efectes beneficiosos per a la dona

El consum moderat de cervesa pot tenir efectes beneficiosos per a la salut de la dona

 

El Dr. Tirso Pérez, de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, ha presentat al COFIB el llibre ”Dona, Ginecologia i Cervesa”, el primer que revisa els efectes beneficiosos de la cervesa a la salut de la dona, al llarg de les diferents etapes de la seva vida.

El consum moderat de cervesa, pels ingredients naturals amb què està elaborada, pot tenir efectes beneficiosos per a la salut de la dona en diferents etapes de la seva vida com l'embaràs, la lactància, la menopausa o la vellesa. Aquesta és una de les conclusions del llibre ”Dona, Ginecologia i Cervesa”, coordinat pel Dr. Tirso Pérez Medina, professor titular de Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat Autònoma de Madrid i cap de secció de Ginecologia de l' Hospital Universitari Puerta de Hierro de Madrid, que va ser presentat al COFIB el passat dia 7 de maig.

La presentació va comptar també amb la presència de la vicepresidenta del COFIB, Mercedes Juan, qui  va destacar, en nom dels professionals farmacèutics, el suport de la institució farmacèutica a les iniciatives que donen resposta a les qüestions relacionades amb la salut dels ciutadans i que permeten conèixer, amb rigor i criteri, formes de millorar la salut i la qualitat de vida del ciutadà. A la presentació també va participar el professor Jesús Román Martínez, president del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació.

El llibre, editat per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), és el primer d'aquestes característiques que realitza una revisió sobre els efectes del consum moderat de cervesa sobre la salut de la dona en les diferents etapes de la seva vida. ”La cervesa és una beguda natural i amb baix contingut en calories, escàs contingut d'alcohol i sense greixos ni sucres. Per contra, posseeix una quantitat important d'hidrats de carboni, vitamines i proteïnes, raó per la qual el seu consum moderat és beneficiós per a la salut humana dins d'una dieta equilibrada”, va afirmar el Dr. Tirso Pérez a la presentació.

La cervesa és una beguda fermentada, de baixa graduació alcohòlica, elaborada a partir d'ingredients naturals (aigua, ordi i llúpol), amb baix contingut calòric i diversos nutrients com vitamines del grup B (especialment àcid fòlic), fibra i minerals (silici, potassi, magnesi i poc sodi).

Embaràs i lactància

En dones intentant quedar embarassades així com en les ja gestants, l'àcid fòlic és una vitamina essencial per al sistema nerviós i la regeneració de les cèl·lules, que ajuda també a regular els nivells d'homocisteïna, factor de risc en malalties cardiovasculars. Així mateix, l'àcid fòlic disminueix el risc de malformacions en la medul·la espinal i prevé gran part dels defectes del tub neural en el naixement.

La cervesa, tant tradicional com sense alcohol, és una font important d'àcid fòlic (4 μg/100 ml) i, a més, la seva biodisponibilitat és molt elevada. D'aquesta manera, les dones en període de gestació que vulguin consumir cervesa, han d'optar per la seva varietat sense alcohol.

Posteriorment, en el període de lactància, ”la cervesa sense alcohol aporta antioxidants naturals que participen en la protecció contra malalties cardiovasculars i en la reducció dels fenòmens oxidatius responsables de l'envelliment de l'organisme” va afegir el Dr. Pérez. Així, segons l'estudi ”Efecte de la cervesa sense alcohol sobre la llet materna”, la suplementació amb cervesa sense alcohol redueix l'estrès oxidatiu al qual està sotmesa la mare després del part, augmenta l'activitat antioxidant en la llet materna i, per tant, redueix l'estrès oxidatiu de l'infant després del naixement.

Menopausa i envelliment

L'estrès oxidatiu està involucrat en molts processos patològics com l'arteriosclerosi, la diabetis, les malalties neurodegeneratives o el càncer. Així mateix, hi ha una estreta relació entre l'estat nutricional de la dona durant la menopausa i els riscos de desenvolupar aquest tipus de malalties. A més, la menopausa i el climateri es caracteritzen per una disminució estrogènica, el que porta a una menor absorció de calci, i una major excreció renal, el que provoca que es redueixin els nivells de calci sèric. Com a prevenció, es recomana un major consum de calci durant la menopausa i postmenopausa i cobrir les necessitats de vitamina D.

Així, durant l'etapa de la menopausa cobren especial rellevància els antioxidants. La cervesa és una font de polifenols, més aporta vitamines, fibra o fitoestrògens naturals, aquests últims beneficiosos en la prevenció de patologies derivades del descens d'estrògens propi de la menopausa. De fet, estudis científics conclouen que el consum de fitoestrògens naturals en la dieta pot arribar a retardar la menopausa al voltant de dos anys.

D'altra banda, els polifenols de la cervesa poden participar en la protecció contra malalties cardiovasculars i en la reducció dels fenòmens oxidatius responsables de l'envelliment de l'organisme. A més, s'ha comprovat científicament que, després d'un consum moderat de cervesa, el colesterol denominat bo (HDL) podria experimentar un augment en sang, el que s'associa a un menor risc de cardiopaties isquèmiques.

Com recull el llibre presentat, segons un estudi realitzat per l'Institut del Fred del CSIC, el consum moderat de cervesa en adults sans produeix un efecte beneficiós, a l'observar una millora en el sistema immunològic, especialment en les dones. A més, es va observar un augment dels leucòcits (glòbuls blancs) i limfòcits, unes cèl·lules immunològiques que ajuden a destruir microorganismes invasors, protegeixen al cos de bacteris específics, destrueixen virus, responen a teixits estranys com els trasplantaments i a més actuen com a reguladors del sistema immunològic.

Osteoporosi

L'osteoporosi és el tipus més comú de malaltia òssia i es caracteritza per una escassa massa òssia i alteracions microarquitectòniques que donen lloc a fragilitat òssia i al consegüent increment de factures. Segons investigacions científiques, hi ha diversos nutrients que tenen gran importància sobre la massa òssia, i alguns d'ells els podem trobar en la cervesa.

Articles de 2014