COFIB

Malalties relacionades amb l'alimentació

 

Malalties relacionades amb l'alimentació

 

Arriba Nadal i els nostres hàbits alimentaris es veuen alterats considerablement, raó per la qual convé repassar la relació entre les malalties i l’alimentació. La dieta és l'alimentació ordenada, racional i estudiada que rep una persona sana o malalta amb la finalitat de contribuir al manteniment de la salut. El menjar i l'aigua són els principals aportis externs que el nostre cos rep juntament amb l'aire que respirem. Variar inconscientment la seva composició, varietat o qualitat pot conduir a l'empitjorament de la salut. Hi ha diverses malalties o situacions en les quals pot ser inconvenient la ingestió de determinats aliments. Conèixer bé aquestes malalties i les seves necessitats dietètiques és de vital importància per a millorar la salut d'aquests pacients.

 

La hipertensió i les malalties cardiovasculars en general són malalties molt esteses actualment. Es relacionen molt amb els hàbits de vida, la sobrealimentació, el tabac i l'estrès. Els hipertensos han de vigilar el seu colesterol i realitzar una dieta baixa en sal, ja que aquesta produeix una major retenció de líquids que augmenten encara més la pressió sanguínia. També s'ha de disminuir la ingesta d'alcohol i el consum de grasses animals, incrementant el consum d'olis vegetals, especialment si aquests són rics en àcids grassos poliinsaturats. Els aliments recomanats són les fruites, verdures, peixos, llegums cereals i carns magres.

 

La diabetis és altra malaltia on el control de la dieta forma part de la terapèutica. Els diabètics tant del tipus I com del II, pateixen moltes variacions dels nivells de sucre en sang. Per a aconseguir una bona qualitat de vida i evitar problemes a llarg termini, com ceguesa i insuficiència renal, és necessari mantenir un nivell equilibrat de glucosa en sang. La seva dieta ha de ser pobra en dolços, en begudes alcohòliques, i en aliments rics en greixos saturats. En el cas de pacients que necessiten l'administració d'insulina l'horari dels menjars és molt important i s'ha de menjar cinc vegades al dia i menor quantitat.

 

La malaltia celiaca requereix també una dieta especial. Aquesta malaltia es produeix per la intolerància al gluten, una proteïna present en el blat, en el sègol, en la civada i en l'ordi. Altres cereals com el blat de moro estan exempts d'ella. En ingerir aliments amb gluten, es produeixen forts diarrees i lesió del teixit intestinal, produint-se una disminució de l'absorció dels nutrients i ocasionant una desnutrició profunda. El tractament és exclusivament dietètic i consisteix en l'eliminació de qualsevol presència de gluten en l'alimentació dels afectats. Els aliments permesos són tots els naturals exempts de blat, sègol, civada i ordi, com la fruita, verdures, lactis, carns, peixos i llegums.

 

En diferents moments de la vida les nostres necessitats dietètiques varien. En l'embaràs els requeriments són distints als d'un adult convencional, igual que ocorre en la infantesa o en la vellesa. Cal realitzar sempre una alimentació adequada a les necessitats personals i seguir sempre una pautes adequades per a mantenir un òptim estat de salut. Les dietes especials han de ser prescrites per un metge després del corresponent diagnòstic. El farmacèutic també pot col·laborar assessorant al pacient sobre qüestions de dietètica i nutrició col·laborant així amb el metge per a un més satisfactori compliment terapèutic.

 

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell l’assessorarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb la salut. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.