COFIB

Acne

Acne

L'acne es presenta en molts casos com un quadre lleu , que no deixa seqüeles i que es controla o fins i tot desapareix de manera espontània.

L'acne consisteix en una inflamació crònica de la pell, que afecta l'estructura pilosebàcia, i que es caracteritza bàsicament per la presència de lesions lleument elevades, coronada per un punt, i en què s'acumula una massa pastosa i blanquinosa, que és el sèu albergat en el porus de la pell.

És més freqüent en l'adolescència, quan l'increment del nivell d'hormones fa que les glàndules de la pell produeixin més greix. Aquest greix, al costat de bacteris i cèl·lules mortes, causen l'obstrucció dels porus de la pell. Les lesions afecten principalment a les àrees de la pell amb major secreció de sèu, com són la cara, el coll, el pit, l'esquena i les espatlles.

En molts casos es presenta com una malaltia lleu, que no deixa seqüeles i que es controla o fins i tot desapareix de manera espontània. No obstant això, la possibilitat real de desenvolupar lesions cròniques, inflamatòries i fins i tot cicatrius en certes formes permanents i agressives, pot produir l'aparició de trastorns psicològics i d'autoestima.

Les formes més lleus d'acne poden ser tractades mitjançant l'aplicació local de locions o cremes, que permeten generalment l'eliminació de les lesions. Altres formes més intenses o permanents d'acne requereixen un adequat diagnòstic i tractament prescrit per un dermatòleg.

El teu farmacèutic et recomana :

En cap cas és aconsellable la utilització de medicaments sense el control d'un professional sanitari, amb especial èmfasi en la utilització indiscriminada d'antibiòtics. Abans de plantejar-se qualsevol forma de tractament, és important seguir una sèrie de pràctiques saludables:

• Els homes han d’afaitar-se amb fulleta i no amb maquineta elèctrica, per evitar la irritació de la pell.

• No s'ha d'utilitzar cap cosmètic gras, ni manipular o pressionar les lesions.

• La sudació i l'excés d'hidratació també han de ser evitats en el possible.

• La radiació ultraviolada del sol pot millorar l'aspecte de les lesions, però s’han de recordar les recomanacions generals sobre fotoprotecció.

• És vital una neteja adequada de la pell:

El principi del tractament ha de ser la neteja de l'excés de sèu, mitjançant un simple rentat. Aquest ha de ser realitzat dues vegades al dia, amb aigua i sabó neutre, assecant la cara perfectament amb una tovallola suau. No cal un major nombre de rentats, excepte si la pell és molt greixosa, ni tampoc l'ús de sabons especials.

En els quadres més greus d'acne, el tractament prescrit pel dermatòleg pot ser prolongat i requerir la utilització de medicaments capaços de produir alguns efectes adversos. En els tractaments mal utilitzats pot comportar problemes afegits , com marques a la pell, excés de greix, sequedat de la pell, etc.

Consulta sempre el teu farmacèutic. Ell t'informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades. I recorda que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

Més informació a www.portalfarma.com

Articles de 2014