COFIB

Mareig durant els viatges. Recomanacions

Mareig durant els viatges. Recomanacions

Els llargs viatges, amb cotxe o amb avió, poden causar-nos marejos. Aquest tipus de malestar és conegut com el mareig cinètic. És una sensació desagradable d'inestabilitat, acompanyada d'alteracions digestives i altres símptomes com nàusees, suors fredes, pal·lidesa i fins i tot vòmits. El mareig del viatger es produeix normalment en persones predisposades.

El seu origen està en els moviments bruscs i externs, com els provocats per un cotxe accelerant i frenant, un vaixell o un avió. És molt estrany que afecti als nounats, però a partir dels dos anys la sensibilitat al mareig augmenta substancialment. Dels 12 anys endavant la sensibilitat torna a disminuir, encara que hi ha adults que segueixen sofrint aquest problema al llarg de tota la seva vida. Els ancians també tenen major predisposició a sofrir marejos.

Aquest mareig cinètic és un trastorn de l'equilibri. Un petit òrgan de l'oïda interna permet l'orientació espacial de la persona i s'encarrega d'informar al cervell de la posició del cos en l'espai. Quan es viatja en un cotxe estem asseguts, els ulls ens aporten dades diverses sobre l'exterior, ja que els objectes es mouen a gran velocitat. Això crea confusió entre els tres sistemes d'orientació: vista, equilibri i músculs, i fa que les dades siguin incoherents i no puguin ser integrats en el cervell de forma normal.

A les persones sensibles, aquesta confusió crea una estranya sensació de que el cap se li en va, fins i tot encara que el moviment cessi. A més, té suors fredes, nàusees o fins i tot arcades. Apareix un desig imminent de vomitar, localitzat en la gola o en la porció superior de l'estómac.

Una vegada que patim els símptomes, el mareig és difícil de tallar, i fins i tot la sensació contínua després de vomitar. Per això, el millor és prevenir la seva aparició. I per això es poden seguir aquestes recomanacions:

Si el viatge és curt, intenti no menjar res, i si és llarg realitzi un menjar lleuger.

No llegeixi durant el viatge. Procuri no realitzar cap activitat que li obligui a fixar la vista en un objecte a l'interior del cotxe.

Les inspiracions profundes poden alleujar la sensació de la nàusea. El cotxe ha d'estar ben ventilat i sense olors forts, com a tabac.

El conductor del vehicle ha de procurar prendre les corbes evitant continus canvis en la velocitat. Accelerar i frenar afavoreix especialment el mareig.

Medicaments per prevenir el mareig

Pot ser útil tractar de recolzar-se, mantenint el cap fix i la mirada en un punt llunyà.
Però si vostè és de les persones que és afectada de forma molt intensa pels marejos en els viatges, pregunti al seu farmacèutic sobre que medicaments pot utilitzar per prevenir o esmorteir aquest efecte. En aquest cas, el tractament consisteix en l’utilització de medicaments antiemètics. Les persones que els utilitzin no han de conduir el vehicle, a causa de la probable reducció de la capacitat de resposta produïda per aquests fàrmacs.
Els medicaments habitualment recomanats en la farmàcia per al mareig cinètic, tenen una bona relació eficàcia/risc.

No obstant això, aquests medicaments solen produir somnolència. En alguns pacients això pot resultar útil, ja que el somni pot fer menys desagradable el viatge. En les persones que aquesta somnolència resulti molesta, poden emprar-se preparats que incloguin en la seva composició cafeïna.

Per aquestes raons, es bo consultar al seu farmacèutic. Aquest tipus de medicaments han de ser evitat en pacients amb adenoma de pròstata, glaucoma en angle tancat, malalties obstructives intestinals o urinàries, o trastorns del ritme cardíac. Consulti amb el seu farmacèutic sobre les possibles contraindicacions. Com hem vist, ben seguint una sèrie de consells o utilitzant certs medicaments, podem evitar el mareig de viatger, així no tindrem un mal record dels desplaçaments.

Més informació a www.portalfarma.com

 

Articles de 2013