COFIB

Tot sobre les al·lèrgies


Tot sobre les al·lèrgies

Aquesta estranya primavera, amb les seves grans variacions de temperatures i humitat, unit a l'elevat nivell de pluges que s'han donat fins ara han fet que es disparin les consultes de pacients que pateixen algun tipus d'al·lèrgia. De fet, segons la Societat Espanyola de Alergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), els nivells de pol·len dupliquen els de l'any anterior. Els nivells de gramínies, el pol·len que produeix més al·lèrgies a Espanya, ha augmentat dues vegades més que en l'any anterior, fins a arribar als 5.100 grans per metre cúbic. D'acord amb la SEAIC, els gairebé sis milions d'al·lèrgics que hi ha a Espanya poden veure agreujats els seus símptomes en els mesos de maig i juny.

A les illes Balears són prop del 25% els ciutadans que pateixen algun tipus d'al·lèrgia. Cal tenir en compte que els termes d'al·lèrgia i hipersensibilitat no són sinònims. De fet, l'al·lèrgia és tan sols una de les formes possibles d’hipersensibilitat. Aquest últim, més ampli, sol definir-se com una resposta immunològica inadequada o desproporcionada enfront d'un antigen, que en el cas de l'al·lèrgia, i rep el nom de al·lergen. Aquesta reacció orgànica és capaç de produir danys de diversa importància en els teixits de l'organisme.

Per tot això aconsellem consultar l'ampli informe tècnic que el Consell General de Col·legis de Farmacèutics d'Espanya ha elaborat sobre al·lèrgies de tot tipus. En aquest espai web trobem una interessant introducció i epidemiologia, a més de descripció dels al·lèrgens i l'anàlisi de diferents patologies com rinitis al·lèrgica, conjuntivitis, dermatitis, urticària, a més d'altres patologies de component al·lèrgic. També podem consultar diagnòstics de l'al·lèrgia, tractaments de la rinitis al·lèrgica i estudis sobre antihistamínics i descongestius. Podeu consultar el mencionat informe al següent enllaç:

 Informe tècnic sobre al·lèrgies (portalfarma.com)

Ús de les noves tecnologies per a combatre les al·lèrgies

Finalment aconsellem l'ús de les noves tecnologies per a plantar cara a les al·lèrgies. La SEAIC i laboratoris Almirall han desenvolupat conjuntament una aplicació que ofereix informació diària sobre diferents paràmetres d'interès per als al·lèrgics. L'aplicació rep el nom de alergo a!arm i és una aplicació gratuïta que permet conèixer el temps atmosfèric, els nivells pol·línics diaris i una predicció per als pròxims dies, a més de rebre alertes quan el nivell de pol·len sigui excessiu.

Les opcions més destacades de Alergo Alarm són:

Pòl·lens: nivells pol·línics diaris de gramínies, olivera, quenopodiàcies, cupressàcies, plàtan d'ombra, parietària, etc.

Predicció: predicció del nivell de pòl·lens en la seva localitat, amb una avaluació del possible risc a causa de aquests pòl·lens.

Alarmes: pràctic sistema d'alarmes per avisar a l'usuari quan algun nivell de pol·len depassa el llindar marcat per la SEAIC.

Localització: configuració manual de la localitat de la qual desitja veure els nivells pol·línics, o geolocalització automàtica per a mostrar-li els nivells pol·línics del lloc en el qual es troba.

L'aplicació està disponible tant per a mòbils iPhone a través de la App Store, com per a aquells que utilitzen un sistema Android a través del Android Market i és gratuïta.

 

 

Articles de 2013