COFIB

L'ús racional d'antibiòtics depèn de tots

 

L'ús racional d'antibiòtics depèn de tots

 

La Direcció General de Farmàcia i la Fundació de Ciències Farmacèutiques de Balears insisteixen en la necessitat d'usar adequadament els antibiòtics.

 

El passat 30 d'octubre es va celebrar una Jornada sobre ús racional d'antibiòtics organitzada per la Direcció general de Farmàcia de la Conselleria de Salut i Consum dirigida a professionals sanitaris. L'acte, coordinat per la Dra. Isabel Llompart i el Dr. Juan Carlos Estelrich, de la Fundació de Ciències Farmacèutiques dels Illes Balears va servir per a actualitzar coneixements sobre aquesta disciplina a l'hora de fomentar l'ús racional d'antibiòtics entre la població. La pròpia Directora General de Farmàcia, Rosa Alís, va ser qui va moderar la sessió, on va destacar la importància de fomentar aquest tipus d'activitats per a fer un ús més adequat dels antibiòtics. A l'acte també va assistir el president del Col·legi de Farmacèutics de Balears, Antoni Real.

 

Pel que fa referència al desenvolupament de la sessió, el Dr. Jordi Nicolás, del Servei de Farmàcia Hospitalària de la Fundació Hospital Son Llatzer va parlar sobre el perquè de la necessitat de realitzar un ús racional de l'antibiòtic. En aquest sentit, el Dr. Nicolás va realitzar una actualització de la prescripció actual d'antibiòtics, explicant que des de fa anys la investigació no aconsegueix descobrir nous antibiòtics i no obstant això cada vegada hi ha més resistències a ells. Per això va destacar que existeix el perill que en un futur ens quedem sense poder disposar d'arsenal terapèutic eficaç enfront de la infecció per determinats gèrmens. Així, actualment les societats científiques estan fent grans esforços a realitzar guies i protocols d'Ús racional dels antibiòtics.

 

Per la seva banda, Claudia d'Haro, Tècnica en consum i portaveu de l'Associació Nuredduna CEACCU Balears (Confederació Espanyola d'Associació de Consumidors i Usuaris) va explicar que en Atenció primària és on es prescriuen més antibiòtics. Això és degut en molts casos a la pressió que els pacients realitzen sobre els metges perquè ja van amb l'expectativa que els proporcionin un medicament per a curar-se. Per tant les campanyes d'educació han d'anar dirigides tant a metges i farmacèutics com també molt especialment a la població en general. Espanya és un dels països amb més automedicació d'Europa i per tant major grau d'automedicació d'antibiòtics. Les demandes dels usuaris per a corregir aquest problema passen per augmentar el nombre d'estudis sobre automedicació, més campanyes d'ús racional del medicament en centres sanitaris, especialment medicina de família i farmàcies, a més d'adequar els envasos segons les dosis a prendre, entre altres mesures.

 

Igualment, el Dr. Javier Arranz, del Grup de Malalties Infeccioses de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària va destacar que el 90% de la prescripció d'antibiòtics es realitza en atenció primària. Arranz va donar a conèixer un treball publicat recentment a Castelló, on el 49% d'usuaris consumien antibiòtics per a grip i constipats. El més curiós és que la majoria d'enquestats eren universitaris pel que les noves generacions també desconeixen profundament aquest tema. Per tot això, el Dr. Arranz va afirmar l'imprescindible que és desenvolupar una unitat d'acció de tots els col·lectius per a corregir aquest problema.

 

Finalment, la farmacèutica Tina Sitjar, farmacèutica comunitària i membre de la SEFAC, va parlar sobre el paper del farmacèutic en l'ús racional de l'antibiòtic. En la seva ponència va destacar que per a evitar l'automedicació és imprescindible pensar que el paper del farmacèutic en l'actualitat precisa de la dispensació activa. Aquest concepte fa referència a l'acció del farmacèutic d'invertir temps en la formació del pacient en els següents temes: com utilitzar correctament l'antibiòtic, el seu posologia i dosi, informar sobre quants dies prendre'l, interaccions a causa de pluripatologia, efectes adversos i seguiment del tractament, entre altres factors. Finalment, Sitjar va destacar el paper del farmacèutic i la seva importància a l'hora d'informar i educar als pacients i a la població en general.