COFIB

Càncer de mama

 

 

             CÀNCER DE MAMA (*)

 

Centre d’Informació del Medicament – Fitxes d’educació sanitària 

  pink-ribbon_PEQUEÑITO.JPG                                                                       Per Gema Molinero

 

PREVENCIÓ – PREVENCIÓ– PREVENCIÓ – PREVENCIÓ – PREVENCIÓ

El càncer de mama és el tipus de càncer de major incidència en la dona i, si bé el nombre de casos augmenta gradualment en els països desenvolupats, la taxa demortalitat està disminuint, fonamentalment gràcies als programes de detecció i implantació primària de tractament.

Deu de cada deu casos es curen si es detecten en una fase primària

SENYALS D’ALERTA :

·         Bony a lamama o aixella,però no sempre

·         Canvi de mida o forma

·         Pell de taronja

·         Eritema difús

·         Edema de més de 2/3 de mama

·         Dolor sense relació amb la menstruació

·         Canvis arèola-mugró: secreció, enfonsament o retracció, induració, ulceració o crosta

DIAGNÒSTIC: El retard en el diagnòstic i en el tractament, incrementa la taxa de mortalitat com a conseqüència d’un estadi més avançat en el moment de la detecció. Un dèficit en l’educació sanitària pot afavorir aquest retard

Mamografia: pot detectar tumors que són massa petits per detectar al tacte.

Ecografia: pot diferenciar els tumors formats per líquid (quists) de les masses sòlides.

Biòpsia: consisteix en l’extracció d’una mostra de teixit per punció, amb agulles especials, o per intervenció quirúrgica.

El departament d’anatomia patològica determinarà el grau, el tipus i la distribució de les cèl·lules tumorals, així com la valoració dels receptors hormonals i del gen HER2 , entre d’altres.

 

TRACTAMENT: RECORDA I TÉ SEMPRE PRESENT que la quimioteràpia NO SEMPRE produeix aquests efectes tan dramàtics o durs que es descriuen popularment. Cada persona és única i respon de forma particular.

El teu oncòleg t’explicarà tots els detalls del tractament amb quimioteràpia. Fes-li sempre cas.

 

CUIDA’T : una forma de millorar ès SOMRIURE, o millor, RIURE, el càncer no ha d’anul·lar la capacitat de gaudir de la teva vida.

*        Per qüestions de possible baixada de defenses durant la quimioteràpia, la higiene bucal és molt important: utilitza raspall dental infantil i renta’t les dents immediatament després d’ingerir aliments. Si ets a fora i no pots, glopeja aigua.

*        Si apareixen molèsties a la mucosa oral és recomanable utilitzar col·lutoris amb àcid hialurònic que et proporcionaran en la farmàcia.

*        Utilitza una crema dental suau, sense mentol.

*        És important beure molta aigua.

*        Utilitza gel de bany suau i esponja natural.

*        Durant la radioteràpia és molt important aplicar abundantment loció hidratant a la zona radiada. La podràs aconseguir en la teva farmàcia. És fonamental ser molt constant i tenir aquesta zona sempre molt hidratada. Així s’evitaran seqüeles posteriors.

MIMA’T: és el moment de cuidar-te més que mai, i no només físicament. Gaudeix del que més t’agradi, permet-te alguns capricis gastronòmics, d’oci o el que més te vengui de gust.

 

POSA’T BONICA : quan es produeix la caíguda dels cabells , si et ve de gust, tens nombroses alternatives estètiques per elegir. Youtube constitueix un excel·lent mitjà per conèixer alternatives o aprendre a utilitzar-les. La qüestió és que et trobis bé i còmode, al teu gust.

http://www.youtube.com/watch?v=ca-9fzyHMAk

 

 

Aconseguiràs veure’t maca i diferent, el que no és gens dolent a l’hora d’afrontar l’aventura que suposa el càncer. A més veuràs l’exemple de dones meravelloses i fantàstiques que han passat per les mateixes circumstàncies.

VIU EL DIA A DIA…però no abandonis els teus somnis

Hi haurà dies “dolents” però passaran. Imagina’t en el futur quan tot hagi passat, potser fent algun viatge que fa temps que vols fer o planifica el que sempre has volgut fer...

GAUDEIX DELS AMICS I DE LA FAMÍLIA: Tots estaran encantats de compartir el seu temps amb tu. El sentir-te estimada és una gran medicina a l’abast de tothom.

 

(*) Aquesta fitxa sanitària ha estat elaborada pel Centre d’Informació del Medicament a través de bibliografia selecta i de testimonis i opinions de pacients amb càncer de mama. El nostre objectiu és donar a conèixer la malaltia amb la convicció que amb una bona educació sanitària és possible millorar el tractament o la qualitat de vida dels pacients.