Web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears

Contraindicacions de les vacunes

Contraindicacions de les vacunes

 

Una vacuna està contraindicada quan el risc de complicacions associades és superior al risc associat de patir la infecció natural o quan es preveu que la resposta immunitària va a quedar reduïda o anul·lada per les característiques dels receptors (edat, inmunodepresió, etc.). Els riscos associats a la vacunació cada vegada són menys probables i molt excepcionalment poden provocar complicacions greus en els vacunats. Existeixen molt poques contraindicacions absolutes a la immunització, però és necessari diferenciar determinats casos:

 

Vertader:

Les embarassades no haurien de vacunar-se en termes generals, encara que pot ser molt recomanable en segons quins casos. Si a més s'utilitzen vacunes inactivades o mortes, aquestes no impliquen un risc especial durant l'embaràs.

En els immunodeficients han d'utilitzar-se vacunes inactivades o mortes, ja que les vives podrien tenir repercussions importants en l’immunodeprimit.

El fet que en dosis prèvies es produeixin reaccions anafilàctiques o reaccions d’hipersensibilitat ha de considerar-se una contraindicació absoluta per a qualsevol tipus de vacuna.

Existeixen contraindicacions relatives, en pacients amb quadres febrils aguts i trastorns neurològics evolutius, en els quals simplement es retarda la vacunació fins que sigui possible

 

Fals:

Les falses contraindicacions són molt comunes en el nostre medi, entre elles: reacció lleu a dosis vacunals prèvies, prematuritat, edat avançada, mare de lactants, tractament antibiòtic, esplenectomitzats, antecedents d'al·lèrgies, diabetis, malalties cròniques o hospitalització, etc.

Són casos en els quals fins i tot la vacunació pot ser molt recomanable


Pàgina Oficial del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.
Al servei i cura de la societat des de 1900.