COFIB

Els farmacèutics sensibilitzen sobre les diferències de gènere en salut i del risc més gran de reaccions adverses a fàrmacs en dones

8 de març Dia Mundial de la Dona

› Les dones tenen entre 1,5 i 1,7 vegades més probabilitat de patir alguna reacció adversa a medicaments que els homes, segons una revisió realitzada pel Consell General de Col·legis de Farmacèutics amb motiu del Dia Mundial de la Dona

› Entre els medicaments que presenten diferent comportament i més risc en dones figuren alguns d'ampli ús com les estatines, els antibiòtics, els antihistamínics, els opiacis o els antipsicòtics.

 

Els farmacèutics se sumen aquest any a la celebració del Dia Internacional de la Dona amb la publicació d’una anàlisi sobre les diferències que hi ha entre homes i dones en el risc de patir reaccions adverses a medicaments. L'objectiu és informar i sensibilitzar tant professionals sanitaris com la societat civil sobre les diferències de sexe i gènere en salut.

L'anàlisi realitzada a partir d'una revisió de la literatura científica mostra, en concret, que les dones tenen més risc, entre 1,5 i 1,7 vegades superior, de patir reaccions adverses als medicaments. Les diferències biològiques que hi ha entre homes i dones com, per exemple, el pes o la distribució del greix corporal, afecten l'alliberament, l'absorció, la distribució, el metabolisme i l'excreció dels medicaments, generant diferents respostes als tractaments.

Segons detalla l'anàlisi, l'administració de medicaments no acostuma a fer-se tenint en compte aquestes diferències biològiques, per la qual cosa sovint les dones reben dosis més altes. A més, la dona de pes mitjà té un percentatge més alt de greix corporal que l'home, cosa que afecta la distribució d'alguns medicaments. Altres raons, per les quals el risc de reaccions adverses és més gran en dones, són degudes a les diferències entre els gèneres, en l'activitat d'alguns enzims, modificant el metabolisme d'alguns fàrmacs i en la taxa de filtració glomerular, disminuint-ne l'excreció.

Medicaments que necessiten diferents dosis en dones

Per això, l'anàlisi insta els professionals sanitaris a tenir en compte aquestes diferències per sexe i ajustar-ne la dosi especialment en alguns medicaments d'ús comú com les estatines, els antibiòtics, les benzodiazepines, els antihistamínics o els antipsicòtics, l'aspirina, el ferro, o els tractaments per a la insuficiència cardíaca com la digoxina, a més d'altres coneguts antihipertensius.

En concret, l'estudi recorda, entre altres qüestions, que les estatines generen més risc de miàlgies i diabetis en dones que no pas en homes; que les dones presenten una disminució en l'aclariment plasmàtic d'alguns antibiòtics, com ara les cefalosporines i aminoglucòsids; i que l'aspirina proporciona més beneficis a les dones que als homes en la prevenció d'accidents cerebrovasculars isquèmics.

A més, les dones són més sensibles als opiacis i benzodiazepines, per la qual cosa se n'ha de reduir la dosi per evitar dependència i addicció; tenen més risc de somnolència per antihistamínics; metabolitzen més lentament els betabloquejants; la seva absorció del ferro és molt més gran que la de l'home; eliminen pitjor el metotrexat, les tiazides, la gabapentina i els antipsicòtics; i requereixen menors dosis d'IECA i ARA II.

Per conscienciar tant els ciutadans com els professionals sanitaris sobre aquestes diferències en el comportament dels medicaments, però també en la prevalença, símptomes, diagnòstic i evolució de les malalties segons el sexe i el gènere del pacient, el Consell General va llançar a principi d'any la campanya “La farmàcia per la salut de la dona, cuidant de tu, cuidant de totes”, en col·laboració amb Organon. La campanya es pot seguir a través del web www.farmaceuticos.com i en xarxes amb el hashtag #SaludMujeryFarmacia.

La professió farmacèutica a les Illes Balears

Pel que fa a la professió farmacèutica a la nostra Comunitat, aquesta és obertament femenina, ja que al Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, el 67% dels col·legiats són farmacèutiques. Així mateix, en totes les modalitats d’exercici les dones constitueixen a les Illes Balears una àmplia majoria, destacant especialment la seva proporció en la modalitat d’Administració i Salut Pública, representant el 80%, Farmàcia Hospitalària, més del 71%, Farmàcia Comunitària, el 67 % i Ortopèdia, més del 60%. A més a més, el 65% de la plantilla que conforma el COFIB són dones.

Pel que fa a nivell nacional, 7 de cada 10 col·legiats són farmacèutiques, concretament el 71,9% (57.013 en total). Això la converteix en la tercera professió sanitària amb més representació de la dona, darrere d'infermeria (84,2 %) i psicologia (82,1 %). En totes les modalitats d’exercici de la farmàcia les dones constitueixen una àmplia majoria, destacant especialment la seva proporció a les d'Administració i Salut Pública (77,5 %), Farmàcia Hospitalària (75,6 %), Farmàcia Comunitària (72,2 %) i Alimentació (70,7 %).

Més informació i infografies