COFIB

Ampliació fi declaració ESVAC- 29 de maig

Ja està disponible l'aplicació informàtica de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris per a la notificació de moviments de medicaments dispensats amb recepta veterinària el 2023 que continguin antibiòtics a la seva composició.

L'enllaç d'accés a l'aplicació és https://sinaem.agemed.es/ESVAC

El període per fer aquestes notificacions finalitza el 29 de maig de 2024.

Les farmàcies han de declarar les vendes d'antibiòtics que s'han fet al consumidor final del medicament i amb recepta veterinària, tant dels destinats a mascotes (gossos, gats i altres animals de companyia) com dels destinats a animals de proveïment (animals productors de aliments).

Aquelles farmàcies que no hagin efectuat cap venda d'antibiòtics veterinaris o d’ús humà (prescripció excepcional) el 2023 tenen l’obligació de registrar-se a l'aplicació i enviar la seva declaració emprant el botó “NADA QUE DECLARAR”.

La implementació nacional de l'article 57 del Reglament (UE) 2019/6 sobre medicaments veterinaris ha ocasionat una sèrie de modificacions per a la declaració de les vendes realitzades el 2023, entre les quals cal destacar les següents:

  • S'haurà de declarar obligatòriament l'espècie de destinació per a la qual s'ha dispensat el medicament, indicant si fos el cas la prescripció excepcional (altre espècie).
  • S'amplia el llistat de medicaments a declarar, incloent en general qualsevol tipus d'antimicrobià, afegint per tant antivirals, antifúngics o antiprotozoaris als antibacterians dels quals s'estaven realitzant les notificacions fins al moment.
  • S'hauran de notificar tant les vendes de medicaments veterinaris amb antimicrobians com aquelles de medicaments d'ús humà amb antimicrobians que s'hagin dispensat per a animals en cas de prescripció excepcional.

Amb l'objectiu de facilitar la declaració dels diferents usuaris, des de l'AEMPS s'ha preparat un un video tutorial sobre com fer la declaració.

Teniu a la vostra disposició la següent documentació:

A la mateixa plataforma està disponible per a la vostra consulta el llistat de medicament veterinaris i d’ús humà susceptibles de declarar-se, i també al web del Pla Nacional Resistència Antibiòtics (documents d'interès): https://www.resistenciaantibioticos.es/es/lineas-de-accion/vigilancia/esvac

Contacte: adminesvac@aemps.es