COFIB

Consells per a un estiu sense riscos davant el sol i la calor

Les altes temperatures suposen un risc per a la salut, ja que les radiacions solars poden fer malbé la pell i els ulls, mentre que la calor excessiva eleva les possibilitats d'afectar l'acció de certs medicaments i multiplica el risc de deshidratació. Per això, els farmacèutics llancen una campanya adreçada a sensibilitzar la població i oferir consells que ens ajudin a gaudir d'un estiu sense riscos.

A través de quatre senzilles infografies, disponibles al següent enllaç de la web farmaceuticos.com, es repassen els efectes i consells associats als perills de deshidratació davant d'una onada de calor; una correcta fotoprotecció que ens protegeixi de les radiacions solars que afecten tant la nostra pell com dels nostres ulls i, finalment, els efectes que sobre els medicaments poden tenir les altes temperatures. Es tracta d’una acció que aprofitarà el potencial en educació per a la salut de la xarxa de 22.198 farmàcies i els més de 55.500 farmacèutics que desenvolupen la tasca assistencial en aquests establiments sanitaris.

Hidratació i onada de calor

Aquilino García, vocal nacional d'Alimentació, recorda que “la calor extrema produeix, entre altres, importants pèrdues d'aigua i fa que el cos tingui dificultats per regular la temperatura pels mecanismes com la sudoració, tot això provoca un augment de la temperatura corporal, situació que si supera els 40°C i es prolonga durant 10-15 minuts pot desembocar en el temut cop de calor”. Depenent de la quantitat d'aigua perduda, es produeixen signes i símptomes que alerten de la necessitat d'actuar com més aviat millor, des de set o boca seca, en una primera fase; continua per marejos, deliris i fins i tot mort en els casos més greus.

Entre els consells per evitar-ho, els farmacèutics destaquen beure abans de tenir set, evitar les begudes alcohòliques, prestar especial atenció a la gent gran, nens i lactants, i menjar variat i equilibrat, sobretot fruites i verdures. A més, cal evitar les sortides i les activitats a les hores de més calor i cobrir-se el cap i el cos en cas d'haver de sortir al carrer.

Fotoprotecció

A Espanya hi ha una llarga tradició de protegir-se del sol, però les xifres d'incidència de certes patologies ens alerten de la necessitat de continuar formant i informant. "Les radiacions UVB, UVA, la llum visible (VIS) i l'infraroig A (IR-A) segueixen provocant cremades, fotosensibilitat i al·lèrgies solars a curt termini, i fotoenvelliment cutani, càncer de pell i alteració del sistema immunitari a llarg termini" , alerta del vocal nacional de Dermofarmàcia, Tomás Muret.

L'ús correcte de filtres solars en funció dels nostres costums i tipus de pell, són la millor arma per combatre tots els perills per a la nostra pell, però a més uns hàbits senzills ens protegiran. Així, cal evitar l'exposició al sol entre les 12 i les 16 hores i les exposicions perllongades; cal hidratar la pell després de l'exposició al sol i tenir més precaucions en nens, avis i embarassades. Finalment, cal recordar que alguns medicaments, els coneguts com a fotosensibilitzants, poden interaccionar amb la radiació solar, donant lloc a reaccions de fotosensibilitat o de fotoal·lèrgia. Consultau el vostre farmacèutic en aquest tema.

Fotoprotecció ocular

Els ulls són un altre dels nostres òrgans que es poden fer malbé si no els protegim de les radiacions solars. El dany pot aparèixer amb afeccions com blefaritis a les parpelles; fotoconjuntivitis a la conjuntiva; fotoqueratitis a la còrnia; cataractes al cristal·lí; o degeneració macular associada a l’edat a la retina. A més, hi ha grups de població més sensibles a aquests perills, com els nens, adolescents i grans, persones d'ulls clars, operades de cataractes, amb ull sec, certes al·lèrgies o els que passen més temps exposats al sol.

María Isabel de Andrés, vocal nacional d'Òptica i Acústica resumeix algunes de les recomanacions per protegir els ulls. “Cal evitar les exposicions perllongades al sol especialment entre les 12.00 i les 16.00 hores; és aconsellable utilitzar barrets o gorres amb visera per protegir els nostres ulls i utilitzar ulleres de sol homologades. En cas de tenir miopia, hipermetropia i/o astigmatisme cal afegir a les ulleres graduades un tractament de protecció UV. Per evitar les molèsties de l'ull sec, s'aconsella l'ús de llàgrimes artificials.

 

Medicaments i onada de calor

Altres dels possibles efectes de les altes temperatures és la repercussió sobre la correcta acció dels medicaments, especialment en el cas de tractaments crònics. Hi ha prop de 7.000 presentacions de medicaments, que requereixen certes precaucions davant d'una onada de calor. Els mecanismes pels quals els medicaments poden agreujar els efectes de la calor es resumeixen en quatre grans grups: funcionament del ronyó; fàrmacs que afavoreixen la pèrdua d’aigua; els que interfereixen en la necessària pèrdua de calor i, finalment, els que poden augmentar de manera indirecta la temperatura corporal.

“Conservar els medicaments en un lloc fresc i sec: utilitzar-los tan aviat com els treguis del frigorífic, quan calgui conservar-los entre 2-8ºC; tenir especial precaució amb aquelles formes més sensibles al calor com a supositoris, òvuls i cremes; i, en cas de necessitar transportar-los, fer-ho en una nevera portàtil evitant sempre la guantera i el maleter del cotxe”, són alguns dels consells del vocal nacional d'Oficina de Farmàcia del Consell General, Juan Enrique Garrido.

Teniu més informació al web www.farmaceuticos.com o a la vostra farmàcia