COFIB

Informació sobre anabolitzants i endorfines.

La vigorèxia és l'excessiva pràctica de l'esport degut a una obsessiva preocupació per l'aspecte físic. Els pacients no només presenten obsessió per l'exercici sinó també per la forma d'alimentació, així s'alimenten gairebé exclusivament amb hidrats de carboni i proteïnes, eliminant els greixos de la seva dieta per tal d'obtenir més massa muscular. A més, també és habitual que els pacients comencin a interessar-se pels anabolitzants i les endorfines com una manera més ràpida d'aconseguir la seva fi; sentir-se bells i amb una figura atlètica i musculada.

Els anabolitzants són derivats sintètics de la testosterona, que és l'hormona masculina fisiològica. Incrementen la massa muscular i la força i, a més, posseeixen un efecte antianèmic. Fins i tot, amb la seva administració s'observa una recuperació més ràpida després d'entrenaments d'intensitat, ja que redueix la sensació de dolor, disminueix els nivells de fatiga i té també un important efecte psicològic, ja que augmenta  la confiança en un mateix. Són molt utilitzats pels esportistes d'èlit però el seu ús es considera dopatge i està prohibit i, el que és més important, comporta  un perill per a la salut. Així, es pot produir amb el seu ús indegut des de trastorns de la coagulació i del metabolisme, fins a depressió, eufòria, irritabilitat, hiperactivitat, trastorns del  son, al·lucinacions i ansietat.

Una altra de les substàncies utilitzades pels qui presenten una obsessiva preocupació pel seu aspecte físic són les endorfines. Les endorfines són un grup d'hormones fisiològiques que ocasionen analgèsia i una sensació de felicitat i relaxació. Segons uns certs investigadors les endorfines s'alliberen a la circulació quan s'assoleix el  76% de la freqüència cardíaca màxima d'entrenament. L'alliberació d'aquestes hormones té com a fi contrarestar el dolor o la sensació de cansament extrem que l'exercici intens i prolongat produeix en l'esportista, i aquesta és una altra causa de la dependència que pateixen aquests pacients. Quant més exercici realitzen, més gran és la quantitat d'endorfines que alliberen sang i per tant, millor es senten. La conseqüència és que cada vegada realitzen més exercici físic per buscar una més gran sensació de plaure. A mesura que passa el temps , es requereix una més gran quantitat d'endorfines per poder suportar el dolor, i solament s'obtenen més amb un exercici més prolongat i intens, provocant una veritable addicció a aquesta substància.
No s’ha d’oblidar que l'esport és un hàbit saludable que ajuda a prevenir malalties, relaxar tensions i desenvolupar una adequada forma física. Quan l'esport es realitza  per a l'alta competició o si existeix una obsessió per la seva realització, pot deixar de ser beneficiós i convertir-se en nociva per a la salut.

En canvi, si es troba tant en una fase intensiva d'entrenament com iniciant-se en la pràctica esportiva regular, existeixen suplements vitamínics que poden ajudar-li a dur millor els entrenaments, de forma sana i saludable.

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell l’assessorarà sobre aquestes i d'altres qüestions relacionades amb la salut. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el  procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

CGCOF/COFIB