COFIB

8 de març: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

En el Dia Internacional de la Dona, les Organitzacions Col·legials Farmacèutiques ens unim per celebrar l'apoderament de la dona i per continuar lluitant contra qualsevol forma de discriminació de gènere.

Al Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, el 67% dels col·legiats són farmacèutiques, mentre que el 71% dels treballadors que conformen el COFIB són dones.

Així mateix, en totes les modalitats d'exercici les dones constitueixen a les Illes Balears una àmplia majoria, destacant-ne especialment la proporció en la modalitat d'Administració i Salut Pública, en què representen el 78%, Farmàcia Hospitalària, més del 71%, Farmàcia Comunitària, el 67% i Ortopèdia, més del 60%.

A nivell nacional les dades són semblants. Actualment 7 de cada 10 col·legiats són farmacèutiques, concretament el 71,9% (56.173 en total). Això la converteix en la tercera professió sanitària amb més representació de la dona, darrere d'infermeria (84,2 %) i psicologia (81,6 %).

Pel que fa a les modalitats d’exercici professional farmacèutic, també a nivell nacional en totes les modalitats d'exercici les dones són majoria, representant el 77% a la d'Administració i Salut Pública, més del 75% en la de Farmàcia Hospitalària, a Farmàcia Comunitària, el 72% i Ortopèdia, més del 70%.

Aquestes dades reafirmen la decisió de l’Organització Farmacèutica Col·legial de fer de la igualtat un dels eixos de l'Estratègia Social de la Professió Farmacèutica, afavorint la conscienciació, sensibilització, informació i formació al respecte i portant el nostre compromís amb les dones més enllà de l’àmbit professional.

A més de la publicació anual de la situació de paritat als òrgans de govern, la professió farmacèutica fa anys que treballa en favor de la salut i el benestar de totes les dones a través de diverses actuacions i campanyes per fomentar conductes sexuals saludables, d'educació nutricional o de prevenció de determinades malalties, com ara el càncer de mama.

Així mateix, els farmacèutics som membres actius del Pacte Contra la violència de Gènere, dins del qual vàrem desenvolupar el 2021, juntament amb la Delegació del Govern Espanyol, la campanya “Estàs en un lloc segur” i el protocol d'actuació davant de la violència de gènere des de la Farmàcia Comunitària. Una iniciativa en què hem continuat treballant durant el 2022 i constitueix un dels principals projectes del Pla d'Acció de l'Estratègia Social de la Professió Farmacèutica d'aquest 2023.

#DiaInternacionaldeladona

#DíaInternacionalDeLaMujer

#Agenda2030

#ODS