COFIB

Solidaritat amb Ucraïna

Què està fent Apotecaris Solidaris en l'emergència per la guerra d'Ucraïna?

Cronologia:

26 de febrer. Primer enviament humanitari. Apotecaris Solidaris en col·laboració amb Farmamundi activa el seu protocol d'emergència. Després de rebre una sol·licitud d'urgència de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), el dissabte 26 de febrer sortia el primer subministrament des de la Base aèria de Torrejón de Ardoz per a enviar a Ucraïna 3.600 Kg, distribuïts en 6 pallets, amb material sanitari de protecció, com a màscares quirúrgiques, higièniques, FFP2, FFP3, bussos anti Covid i guants quirúrgics. També material de desinfecció per a superfícies hospitalàries, gel i tovalloletes hidroalcohòliques i material de capellà bàsic, com a compreses estèrils, benes, gases i degotadors.

2 de març. Segon enviament humanitari. Es realitza un segon enviament amb medicaments essencials bàsics amb més de 1.100 quilograms amb analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums.

4 de març. S'inicia una intervenció d'acció humanitària directa a Ucraïna. Apotecaris Solidaris posa en marxa la primera actuació d'emergència a la regió de Poltava, a l'est d'Ucraïna, on atendrà 8.600 persones desplaçades internes per la guerra, el 65% d'elles dones i nenes. Treballarem al costat del Bureau of gender strategy and budgeting (Gender Bureau), l'equip del qual sobre el terreny prioritzarà el repartiment de paquets nutricionals per a menors, kits de dignitat específics per a dones, incloent kits d'higiene i de protecció Covid-19. També mantes i roba d'abric per a les persones més vulnerables davant les temperatures hivernals de la zona. Més d'un milió persones han sortit ja d'Ucraïna i necessiten atenció urgent.

7 de març. Surt el tercer enviament des d’ALH a València. Després d'una nova sol·licitud de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, el nostre equip de Logística Humanitària prepara un nou subministrament per a Ucraïna compost de 4 pallets i gairebé 900 quilos, destaquen els medicaments antibiòtics i material sanitari com a benes israelianes, torniquets i agents hemostàtics, per a facilitar la coagulació.

Apotecaris Solidaris recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments Davant la creixent ona de solidaritat, Apotecaris Solidaris fa una crida a la ciutadania perquè no es realitzin recollides de medicaments que hagin sortit del canal farmacèutic i que no compleixin les normes europees de qualitat.

D'acord amb les recomanacions de l'OMS i a la legislació vigent, els medicaments donats han de tenir les mateixes garanties de qualitat, seguretat i eficàcia que aquells comercialitzats al nostre país. No hem d'enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d'emergència, com la present guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una eficient i correcta gestió dels recursos.

Cinc claus per a la correcta donació de medicaments:

1. Les donacions de medicaments han d'estar basades en les necessitats de salut de la població receptora.

2. Els medicaments han d'estar aprovats al país receptor per al seu ús clínic i han de figurar en la llista nacional de medicaments essencials. Han de provenir d'una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat, tant del país donant, com del país receptor.

3. Les donacions de medicaments no poden incloure aquells que hagin sortit del circuit farmacèutic, això és, hagin estat prescrits a altres malalts i més tard retornats (per exemple, a les oficines de farmàcia), ni daus com a mostres gratuïtes a professionals de salut.

4. Els medicaments han de tenir una data de caducitat superior als quinze mesos i estar etiquetats en un idioma fàcilment comprensible pels professionals de salut del país receptor.

5. Els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i han d'anar acompanyats de la corresponent autorització d'exportació emesa per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Des d’Apotecaris Solidaris agraïm la immensa solidaritat de tots els farmacèutics i us animem a continuar contribuint per a pal·liar aquesta trista situació.

Fins el moment Apotecaris Solidaris ha destinat 45.000 Euros en els quatre enviaments detallats anteriorment.

Donacions Solidàries amb Ucraïna

ES86-2100-8634-2702-0000-8067

Més informació a: www.apotecarissolidaris.org

 

 

Historial. Article de 28 de febrer de 2022.

Després de setmanes d’augment de les tensions i escalada del conflicte a l’est d’Ucraïna, el passat 24 de febrer, les tropes russes entraren al país. Es registraren importants atacs a tota Ucraïna, inclosa la capital, Kiev, que sembraren la por i el pànic generalitzat. Mentre la majoria de la població es troba atrapada en mig del conflicte armat, una gran quantitat s’està desplaçant internament en el país en cerca de seguretat, i centenars de mils han optat per abandonar el país i buscar refugi en els països veïns com Polònia o Moldàvia, entre d’altres.

Apotecaris Solidaris i Farmamundi, fruit de la seva aliança, actuen com a  distribuïdors d’ajuda humanitària sense ànim de lucre, acreditats per la Direcció General d’Operacions d’Ajuda Humanitària de la Unió Europea (ECHO per les seves sigles en anglès), i entitats proveïdores de medicaments i material sanitari a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), han participat en el primer enviament humanitari realitzat a Ucraïna per part del Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació, a través de l’Oficina d’Acció Humanitària i Emergències de l’AECID.

La primera part de l’enviament es va realitzar el dissabte 26 de febrer amb material sanitari com gases, venes i compreses estèrils, així com material de protecció front a la Covid-19, com guants, mascaretes, bussos, desinfectants de superfície i gel hidroalcohòlic, amb un pes total de 3.606 Kg (6 pallets). La segona part de l’enviament s’ha realitzat el dilluns 28 de febrer amb medicaments, principalment analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums, amb un pes total de 1.008 Kg (2 pallets) i autorització de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). Tots dos enviaments ha sortit del magatzem de Farmamundi situat a Paterna-València via terrestre fins a Torrejón de Ardoz-Madrid.

Amb aquest primer enviament humanitari, la professió farmacèutica ja està participant en aquesta crisi humanitària, en plena coordinació amb les autoritats espanyoles, europees i agències internacionals, per garantir l’adequada coordinació, pertinència i eficàcia de l’acció humanitària, garantint en tot moment la seguretat i eficàcia dels medicaments i productes sanitaris, en estricte compliment de les normes internacionals per a les donacions apropiades, evitant així el reciclatge i recollida de medicaments per canals no adequats.

Des de l’inici del conflicte, Apotecaris Solidaris i Farmamundi estan participant en els diferents mecanismes de coordinació articulats, analitzant la situació per garantir una resposta pertinent i adequada.

Amb l’objectiu de continuar donant recolzament a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna, des de Farmamundi posem a disposició de tota la ciutadania el següent número compte per al desenvolupament d’accions humanitàries, incloent el subministrament de medicaments i material sanitari.

ES86 2100 8634 2702 0000 8067

¡Moltes gràcies per tot el vostre recolzament!

Cartell de la campanya d'Apotecaris Solidaris

 

Circular informativa FARMAMUNDI

Articles de 2022