COFIB

Campanya "Antibiòtics: pren-te'ls de debò"

L'ús inadequat o excessiu dels antibiòtics és una de les causes fonamentals de l'aparició i la propagació de bacteris resistents, un dels reptes globals més grans de la medicina moderna. Cada any 33.000 persones moren a tota Europa com a conseqüència d'infeccions hospitalàries causades per bacteris resistents i, segons les últimes dades, 4.000 d'aquestes morts es registren a Espanya, quatre vegades més que les provocades per accidents de trànsit.

El coneixement general d'aquest problema ha millorat en els darrers anys, tot i això, es manté el percentatge d'espanyols que reconeix automedicar-se amb antibiòtics.

Per conscienciar sobre la importància de l'ús adequat d'aquests medicaments i posar en marxa mesures que contribueixin a frenar la resistència, l'any 2014 es va posar en marxa el Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics (PRAN), promogut pel Ministeri de Sanitat juntament amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i coordinat per l'AEMPS amb la participació de totes les comunitats autònomes i de nou ministeris.

Aquesta campanya és una de les activitats programades en el marc del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics que se celebra cada 18 de novembre i la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics (18 – 24 novembre).

També el PRAN organitza una altra activitat que cerca informar i conscienciar: la Jornada del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics el 18 de novembre. Com cada any, durant aquesta jornada divulgativa diversos experts a diferents àrees tractaran l'actualitat del problema de la resistència a Espanya. Tota la informació per participar en aquesta activitat online es pot trobar al web www.resistenciaantibioticos.es.