COFIB

Campanya "El teu farmacèutic t'anima a donar"

 

Campanya “El teu farmacèutic t'anima a donar” 

Durant aquest mes de setembre començarà la campanya “El teu farmacèutic t’anima a donar”, orientada a involucrar als farmacèutics en la promoció de la donació de sang, a traves de l’assessorament dels seus usuaris sobre la importància d'aquest gest solidari.

Considerant el gran pes específic del farmacèutic dins de la salut, juntament amb la seva proximitat al ciutadà, els apotecaris de les Illes Balears poden ajudar molt a mitigar les necessitats transfusionals a la nostra comunitat. Aquestes necessitats van en augment, i, per donar resposta a la demanda, cada dia es necessiten més donacions de sang i més donants. La sang que precisen les persones malaltes no es pot fabricar i només pot obtenir-se mitjançant donacions, un gest solidari que pot realitzar qualsevol persona sana d'entre 18 i 70 anys que pesi més de 50 quilos.

Les Illes Balears necessiten cada dia que més de 200 persones donin sang per cobrir les necessitats de la comunitat. Gràcies a la col·laboració desinteressada dels donants es realitzen intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, s'atén a ferits en accidents de tràfic i se salven vides.

Desenvolupament de la campanya

Per tots aquests motius, la Fundació Banc de Sang i Teixits i el Col·legi Oficial de Farmacèutics i de les Illes Balears s'encarreguen de la difusió d'aquesta campanya amb informació específica als farmacèutics, distribució del material, difusió de la campanya en mitjans de comunicació, webs institucionals i xarxes socials.

Així, pròximament rebreu el material gràfic que s’ha editat, que consta per a cada farmàcia de 2 pòsters, un display de mostrador, aproximadament 150 fulletons informatius i una capsa per mantenir-los ordenats i que els vostres usuaris puguin agafar-ne sense problemes.

Al seu dors, aquests fulletons contenen informació pràctica sobre tot el procés de donació, qui pot ser donant, què es fa amb la sang i on es pot donar.

A més, la FBSTIB es compromet a mantenir informats als farmacèutics dels resultats de les donacions de sang.

Aquesta iniciativa respon també al desenvolupament del sistema de Responsabilitat Social Corporativa que les institucions implicades desenvolupen dins dels seus diferents plans de gestió.

El procés de donació

Per a la vostra informació, a continuació teniu un breu resum sobre el procés de donació. Aquest procés es divideix en diferents fases. La primera és la recollida de dades de la persona interessada a donar sang. A continuació, ha de respondre un qüestionari sobre el seu historial mèdic amb la finalitat de garantir que la donació sigui segura per al donant i per al pacient que rebrà la sang.

Si la donació està indicada, passa a la sala de donació on li atendrà el personal mèdic. Tan sols notarà al principi una lleu punxada. La donació dura entre 5 i 10 minuts i el volum extret és aproximadament d'uns 450 ml. de sang. El material d'atenció és en tot moment estèril i d'un sol ús. L'últim pas, però no el menys important, consisteix a descansar almenys 5 minuts i beure molt líquid.

Dades de donació de sang a Balears

En els 7 primers mesos de 2010 s'han comptabilitzat 25.213 donacions de sang. Per illes, a Mallorca s'han aconseguit 20.210 donacions, a Menorca, 2.245; i a les Pitiüses, 2.758.

En 2009, a les Illes Balears es va arribar a una xifra total de 43.869 donacions. Quant al nombre de donacions per Illes, a Mallorca es realitzaren 34.973, a Menorca 3.757 i a les Pitiüses, 5.139.

La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears controla el correcte desenvolupament del procés des de l'extracció fins a la distribució als diferents hospitals i assegura l'aplicació correcta de tots els passos: campanyes d'informació de la donació, atenció adequada del donant de sang, extracció, condicions de transport, analítiques, fraccionament, separació per components sanguinis, emmagatzematge i distribució fins a la seva administració a tots els centres hospitalaris públics i privats de les Illes Balears.

En els 7 primers mesos de 2010 s'han aconseguit 25.213 donacions de sang. Per illes, a Mallorca han estat 20.210 donacions, a Menorca, 2.245, a les Pitiüses, 2.758.

Per a més informació sobre el procés de donació podeu visitar la pàgina web http://www.fbstib.org/.

1 donació de sang pot salvar 3 vides!

Per totes aquestes raons, per la confiança que la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears ha posat en el nostre col·lectiu, i per la nostra responsabilitat vers la salut dels ciutadans, esperam comptar amb la col·laboració de totes les oficines de farmàcia de les Illes Balears.

Ben atentament,

Antoni Real Ramis.

President del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.

 

“MATERIAL GRAFIC CAMPANYA FBSTIB”  

Articles de 2010