COFIB

Ona de calor

   

Davant la possible aparició d'una nova ona de calor, és aconsellable seguir una sèrie de mesures preventives que ens ajudaran a evitar possibles conseqüències derivades de l'excés de calor.

· Hem d'augmentar la ingesta de líquids sense esperar a tenir sed per a mantenir una hidratació adequada. És útil ingerir solucions isotòniques, és a dir, solucions de rehidratació oral. A més, cal evitar begudes alcohòliques, molt ensucrades o que continguin cafeïna, ja que causen una major pèrdua de líquids corporals.

· Una altra de les recomanacions és evitar menjars molt copiosos.

· És aconsellable menjar abundants fruites i verdures, tenint especial cura en la seva manipulació i neteja per a evitar possibles trastorns digestius que agreujarien el problema.

· Hem d'evitar exposar-nos al sol en excés, especialment en les hores centrals del dia, procurant romandre en espais ventilats o condicionats.

· Pel que fa a l'activitat física, és aconsellable reduir-la, i descansar amb freqüència a l'ombra.

· Usarem roba lleugera i folgada, preferentment de fibres naturals i de colors clars, barret, ulleres i protectors solars per a la pell, que protegeixin davant dels raigs ultraviolats del tipus A i B i amb un factor de protecció mínim de 15.

· Hem de prestar especial atenció a persones de risc, com són els nens, ancians i malalts.

El farmacèutic, com a professional de la salut, pot ajudar tant a les persones sanes com a aquells grups que presenten major risc enfront d'una ona de calor, realitzant una sèrie de consells que evitin el desenvolupament de qualsevol patologia provocada per la calor. Si s'està en tractament amb cert tipus fàrmacs, el farmacèutic li oferirà consell, ja que podrien agreujar els processos provocats per la calor. En aquests casos convé extremar les precaucions i consultar a l'especialista.

Per altra banda, algunes malalties poden causar deshidratació o influir en el centre termorregulador. En aquest sentit, malalties agudes com diarrea, infeccions o cremades cutànies, i cròniques com hipertensió, malalties mentals, obesitat i hipertensió, també requereixen unes precaucions especials a l'hora de prevenir el cop de calor.

No ho oblidi: Consulti sempre al seu farmacèutic. Ell l’informarà sobre aquestes i altres qüestions relacionades amb la salut. I recordi que la intervenció farmacèutica suposa una elevada garantia en el procés global d'adequació, efectivitat i seguretat dels tractaments amb medicaments.

 

Articles de 2010